Tusinder vil få TV-sne af supermobilnet

Gamle TV-frekvenser bliver fra 1. januar taget i brug til 4G-mobilnet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 10.000 husstande - men sandsynligvis flere - vil få støj og sne på TV-skærmen, når gamle TV-frekvenser fra 1. januar bliver taget i brug til at give bedre og hurtigere internetadgang til mobiltelefoner og bærbare computere.

Navnlig de, der modtager TV, via en stueantenne eller på et ældre fjernsyn, er i risikozonen og skal enten ud at købe et særligt filter for at holde støjen nede eller investere i et nyt TV-apparat.

Hjælp over nettet til danskerne

Erhvervsstyrelsen, som har overtaget en del af opgaverne fra den nedlagte IT- og Telestyrelsen, satser på at kunne hjælpe folk via nettet.

»Vi har en råskitse, som bliver færdig i løbet af året. Via nettet vil forbrugere, som måtte opleve forstyrrelser, kunne finde ud af, om forstyrrelserne skyldes 800 MHZ-båndet,« siger chefkonsulent Kristian borten fra Erhvervsstyrelsen til nyhedsbladet DIGImail fra Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

800 MHz er de frekvenser, som tidligere blev brugt til TV, men som - i forbindelse med de store omlægninger af det danske TV-signal og det stigende behov for ekstra plads til mobilt bredbånd - fra årsskiftet tages i brug til internetsignaler via de nye supermobilnet, 4G eller LTE, i stedet.

Staten bør betale

Branchen Forbrugerelektronik mener sammen med blandt andet Danmarks Radio, at sneen og støjen på skærmen ikke begrænses til husstande med TV-antenne. Derfor kræver direktør for BFE, Kurt Frausing, at danskerne - ligesom briterne - holdes økonomisk skadesløse.

»Det vil være rimeligt, at når en politisk beslutning får negative konsekvenser, så betaler staten også for fejlretning hos de berørte borgere,« siger han.Signalerne fra mobilnettene og signalerne til TV forstyrrer hinanden. Det kan kun løses ved at sætte filtre op, som skal skærme for støjen, eller ved i antenneanlæg at forstærke TV-signalerne. Der er dog fortsat risiko for, at utætte komponenter alligevel slipper støjen igennem, så det forstyrrer TV-seningen.

1,6 milliarder kroner sat af i Storbritannien

Den britiske regering har sat 180 millioner pund (1,6 milliarder kroner) af til at afbøde problemerne.

»Næste generation af mobile tjenester er essentielle for den økonomiske vækst. De vil anslået give et skub på to-tre milliarder pund (18,8-26,7 milliarder kroner, red.) til den britiske økonomi,« siger den britiske kommunikationsminister, Ed Vaizey.

Den britiske stat vil etablere et hjælpeprogram, som sikrer filtre til fjernsyn, som påvirkes af mobilbrugen. Ekstra støtte til at sætte filtre op vil være tilgængelig for alle over 75 år og for alle, der er registreret som handicappet.

Helt op til 89.000 kroner kan bruges på hjem, hvor hverken et filter eller et skift til en anden TV-platform viser sig at være en brugbar løsning, skriver nyhedstjenesten Broadband TV News.