Tryk, lyt og lær med fire nye børneapps

Fire nye børneapps fra Rosinante pynter gevaldigt i appstore.

Fire nye apps til børn er klar i app store. Og lige nu er der sommerferie-rabat at hente. Fold sammen
Læs mere

Har man små børn og en iPad eller iPhone, så vil man vide, at der er mangel på gode, danske apps. Det gør forlaget Rosinante nu noget ved med en serie på fire apps, som de kalder ’Tryk, Lyt og Lær’, som netop er kommet i Apples App Store.

Ideen med at producere single serving apps, hvor valgmulighederne og temaet er barberet ned til det helt basale har vist sig rigtig god til børn og Rosinante fylder nu et hul i markedet med sine fire nye apps, som er pegebøger med lyd og fortælling. Egentligt kan det undre, hvorfor ingen har lavet noget lignende, for de er supersimple og alle med lidt programmeringsforstand kan lave en lignende app hjemme i køkkenet på nogenlunde samme niveau.

I serien findes ’Løven og vilde dyr’, ’Grisen og bondegårdsdyr, ’Gravkoen og andre maskiner’ og ’Brandbilen og andre udrykningskøretøjer’. Funktionaliteterne i de forskellige apps er helt ens, kun temaet varierer.

Og hvordan fungerer de så? Ret enkelt. Så enkelt, at børn helt ned til 1-års alderen må forventes at kunne starte dem. Personligt kunne min datter allerede bruge ’slide’-funktionen på min iPhone, da hun var 10 måneder og kan nu i en alder på 15 måneder trykke på forskellige elementer. Men så forstår hun heller ikke så meget mere, hvilket gør, at disse apps nok mest henvender sig til børn fra omkring 2 år og op.

Gordon Kennedy går klart igennem
Jeg testede app’en med bondegårdsdyr sammen med min 4-årige datter Vigga, som er flyvende på iPhone og iPad. Hun har det med at blive totalt optaget af alt, hvad der har med skærm at gøre. Og det blev hun også i dette tilfælde. Der var dog enkle brugervenligheds-udfordringer, som ikke gjorde starten helt glat.

På første skærmbillede får vi muligheden for at starte pegebogen MED lyd eller UDEN lyd. Vi valgte MED lyd. I første skærmbillede dukker dyret så op. En ko. En hest. En gris. En hane.

Gordon Kennedy læser de få linjer tekst op til hvert dyr. På den måde kan de større børn tilegne sig en basal viden om alt fra løver, grise, brandbiler og gravemaskiner.

Stemmen er klar og rolig og teksten er helt i orden. Billederne er fine, men typiske bureau-billeder, der fungerer som illustration og intet andet. Det er også helt okay, selvom det ikke ligefrem giver app’en nogen form for personlighed.

Min datter lyttede til Gordon Kennedys højtlæsning og så blev hun lidt forvirret. Hun forventede at der ville komme et dyr mere pr. automatik. Hun var tydeligvis gået i et passivt ’nu-bliver-der-læst-en-historie-for-mig’-mode. Hun kiggede lidt på skærmen og trykkede så endelig på den og opdagede, at koen begyndte at sige muuuuuh… Min helt lille datter prøvede også app’en og fandt det underholdende blot at trykke på billedet og høre lydene.

Tre forskellige muuuhs. Vigga trykkede nu mange gange. Men hun fandt ikke bladre-videre funktionen, som ikke er illustreret noget sted på siden. Bladre-funktionen er supersimpel; man skal blot trække i billedets højre side for at komme til næste side. Jeg viste min datter funktionen og så var der heller ikke flere problemer. Hun bladrede frem og tilbage og trykkede løs på dyrene, mens Gordon Kennedy læste højt.

Hun kommenterede alle dyrene og historierne. ”Hanen, det er kongen i hønsegården!”, ”Gåsen, den kan man sagtens spise, ik?”, ”Grisen er et lille svin og meget sød”, ”Fire maver, så er der plads til masser af is og slik, ik far?”. Og det er egentligt det. Mere kan den ikke. Men det er også nok. Vi fornøjede os med app’en i 15-20 minutter og fik genfortalt de forskellige dyrs kendetegn. Så vi digtede løs om dyrene, gav dem navne og snakkede om, hvor godt de hver især smager. Så app’en er også fin at være sammen om.

Tegn en pil, tak!
Måske er det bare min datter, der er doven og ikke gad udforske billedet af koen ordentligt, men man kan argumentere for, at en mindre illustration, en lille pil i højre hjørne måske, kunne være en god hjælp til at komme helt rigtigt i gang. Billedet er totalt dødt; intet bevæger sig og måske derfor kunne det være en idé at berige app’en med denne lille illustration. Man kan også bladre ved at trykke helt ude i siden på skærmen, hvilket betød, at vi også kom til at bladre, selvom vi egentligt bare ville høre dyrelyden

Og hvad er så dommen? For at fælde dom skal prisen på 30 kroner pr. styk også indover. Og det er simpelthen for dyrt. En så simpel app skal ikke koste mere end 6 eller 12 kroner. Argumentet er nok, at man har haft professionel indtaling på og frikøbt en masse billeder og så videre, men den holder ikke. Sammenligner man prisen med en printet pegebog, så er beløbet måske fair, men i en digital verden er det for dyrt. Man kan sagtens finde gratis apps med dyrelyde til de helt små og 30 kroner er kun fair, hvis den virkelig tilbyder lækkert interaktivt indhold. Og det gør den ikke. Det skal dog nævnes, at du fra 15. juli til 1. september kan købe de fire apps til 18 kroner stykket, hvilket er en klar formildende omstændighed!

Jeg vil trods prisen og den manglende interaktivitet anbefale de fire apps fra Rosinante, fordi forlaget hermed er med helt fremme, når det gælder om at levere dansk kvalitet til iPad og iPhone. Det er som nævnt i indledningen svært at finde nogle ordentlige apps til børn og her placerer de sig fint, ligesom de er tilpas tidløse til at have en lang levetid. Der er plads til forbedringer, men man kan mærke, at konceptet er gennemarbejdet og det er derfor en fornøjelse at bruge dem.

De fire apps fra Rosinante koster 30 kr. stykket og kan bruges på iPhone, iPad og iPod Touch

Links til de fire apps i App Store

Hvad siger brandbilen og andre udrykningskøretøjer – 30 kr.

Hvad siger gravkoen og andre arbejdsmaskiner – 30 kr. 

Hvad siger grisen og andre bondegårdsdyr – 30 kr

Hvad siger løven og andre vilde dyr – 30 kr.

INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta