Truede arter rejser etisk spørgsmål

Skildpadder med bløde skjold og rødhårede rotter er blandt de dyr, der i dag bliver præsenteret blandt de 100 mest truede dyre- og plantearter i verden. Spørgsmålet er, om de er værd at beholde.

Sumatranæsehornet er blandt verdens mest truede dyrearter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Baard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget er en dyreart værd, hvis den ikke gør direkte gavn for mennesker?

Det spørgsmål ønsker forskerne bag en ny rapport at svare på. I alt er 8.000 forskere gået sammen og kan i dag præsentere de 100 mest truede dyre- og plantearter. Rapporten hedder »Priceless og worthless« (Uvurderlig eller værdiløs). Den bliver offentliggjort i dag i Sydkorea.

- Sponsorer læner sig stadigt mere mod en »hvad-kan-naturen-gøre-for-us«-tilgang, hvor arter er værdisat og prioriteret efter deres betydning for mennesker, siger Jonathan Baillie, leder af Zoologisk Institut i London (ZSL), der er initiativtager til rapporten.

Det kræver ikke en ph-d at regne ud, at det ikke er en udvikling, de sætter pris på i zoologiske forskerkredse. For dem er svaret ligetil: Alle dyr har værdi og fortjener at blive bevaret. De håber, at »værdiløse« arter kan komme højere op på rangstigen og ind på den politiske dagsorden.

- Alle arter er unikke og uerstattelige. Hvis de forsvinder, er der ikke noget beløb, der kan få dem tilbage. Men hvis vi handler nu, kan vi give dem en chance for at overleve. Det kræver, at samfundet støtter den etiske holdning, at alle arter har ret til at eksistere, siger en af rapportens forfattere, Ellen Butcher, til ScienceDaily. 

Bladr i den farverige rapport her.