Tre Nokia-telefoner bryder ind i Android-verdenen

Nokia kaster nu energi i at få bedre fat i smartphonemarkedet med det konkurrerende Android som løftestang i en tilpasset udgave med vægt på Microsoft. Og prisen bliver afgørende for at skaffe Nokia større markedsandele.

Sådan ser den Nokia-tilpassede Android-brugerflade ud på de nye Nokia X-telefoner, som bringer Nokia ind i Android-verdenen. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Med tre nye mobiltelefoner rykker finske Nokia nu ind i Android-verdenen og forlader dermed sit faste fokus på kun at lave Windows-telefoner.

Nokia X og Nokia X+ med skærme på fire tommer og Nokia XL på fem tommer forsøger Nokia at overføre design og funktioner fra Windows-verdenen til Android, f.eks. Microsofts netlagertjeneste Onedrive (det tidligere Skydrive).

»Skype og Facebook er med som standard. Folk har adgang til hundredtusinder af Android-applikationer, men vi har tilføjet vore egne tjenester som Here Maps og Nokias MixRadio. Også Microsofts Skype og OneDrive, og telefonerne tager folk til Microsofts cloudløsning, ikke Googles,« understregede Nokias fungerende topchef, Stephen Elop, da han mandag morgen præsenterede de nye telefoner på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona i det nordøstlige Spanien.

Elop: En kæmpe mulighed

Nokias mobildivision bliver inden for en måneds tid overtaget af Microsoft, som i september købte butikken for 40,5 milliarder kroner.

Nokia XL er fem tommer stor og har kamera med en opløsning på fem megapixler bagpå og to megapixler fortil. Telefonen præsenteres som velegnet til at spille spil på.

Hidtil har Stephen Elop ellers flere gang blankt afvist, at Android er noget, som Nokia ville beskæftige sig med.

»De seneste to år er der sket et dramatisk skifte i smartphonesalget. Flere og flere køber telefoner til under 100 dollars. Det er en kæmpe mulighed for os. Dette markede vil vokse fire gange hurtigere end resten af smartphonemarkedet,« forklarede Stephen Elop som grund til, at Nokia nu går ind i Android-verdenen.

Priserne vil dykke

Med Nokias X-serie følger en måneds gratis Skype-opkald til alle fastnet- og mobiltelefoner samt 10 gigabyte gratis netlagerplads. Folk får også adgang til Android-applikationer i Nokias egen netbutik foruden andre Android-netbutikker.

Priserne på de nye Android-telefoner bliver 89 euro for Nokia X, mens Nokia X+ vil koste 99 euro og Nokias Xl 109 euros. Den første kommer allerede i butikkerne nu, de to andre i begyndelsen af andet kvartal, altså april, verden over. Nokia vil lægge priserne på X-serien under Lumia-serien, men ifølge Nokia-topchefen vil Nokia nu gå ned i pris på Lumia.

Stephen Elop understregede dog, at det fortsat er Lumia, som vil være, hvor Nokia lægger de største udviklingskræfter, altså Windows-verdenen, og at flere og flere Microsoft-funktioner efterhånden vil blive overført til Android-verdenen. Hvor præcis Office-pakken når dertil, talte han dog udenom at svare på.

Hidtil tre linier

Nokia har hidtil haft tre linier af mobiltelefoner: Lumia-telefoner med Windows Phone som styresystem, de lidt billigere Asha-telefoner, som stadig er smartphonetelefoner, og de almindelige, gammeldags mobiltelefoner, der mest kan ringe og skrive SMSer men også gå på nettet i den langsomme version.

Asha 230 er den nyeste i Asha-serien. 45 euro koster den, og den rykker straks ud på hylderne. Fra april opdateres Asha-softwaren, den anden store opdatering, som indbefatter Microsofts OneDrive samt en række nye applikationer.

Nokia lancerede samtidig Nokia 220, en 2,4 tommer stor internettelefon til 29 euro, beregnet for udviklingslande, så endnu flere får mulighed for at komme på Internet for første gang. Nokia har en plan om at få endnu en milliard mennesker på nettet. Batteriet kan holde i en måned i standby, men telefonen kører så også kun 2G/GSM, altså en meget langsom internetforbindelse efter danske forhold.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.