Tre kvinder døde af p-piller

Pårørende til tre afdøde danske kvinder har fået erstatning, fordi dødsfaldene med ”overvejende sandsynlighed” skyldtes brug af p-piller. Yderligere 115 kvinder har fået erstatning for alvorlige bivirkninger som blodpropper i lunger og hjerne.

Patientforsikringen understreger, at antallet af anmeldelser er ”forsvindende lille” i forhold til udbredelsen af p-piller. Fold sammen
Læs mere
Foto: colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre danske kvinder er de senere år døde af skader, som er udløst af deres brug af p-piller. Pårørende til de tre har efterfølgende fået udbetalt erstatning efter dødsfaldene.

Der har desuden været en række sager, hvor brugen af p-piller kædes sammen med alvorlige bivirkninger som blodpropper i ben, lunger og hjerne, og som ligeledes har resulteret i store erstatninger.

Det fremgår af en orientering fra Patientforsikringen, som har opgjort antallet af anmeldelser fra kvinder og deres pårørende om p-pille-skader, og de erstatninger, som er udbetalt.

Siden foråret 1997, hvor Patientforsikringen modtog sin første anmeldelse af den art, har 219 kvinder anmeldt skader som følge af brug af p-piller. I 118 af sagerne er der udbetalt en erstatning på samlet 19 mio. kr.

Blandt dem er tre sager, hvor kvinder ”med overvejende sandsynlighed” døde som følge af brugen af p-piller, fremgår det.

Ifølge loven kan der tildeles erstatning, hvis en skade går ud over, ”hvad patienten med rimelighed bør acceptere”, og størrelsen af erstatningen udmåles bl.a. i forhold til graden af mén samt tabt arbejdsfortjeneste og tab af erhvervsevne.

At så forholdsvis mange har fået erstatning skyldes bl.a. sammen med, at der primært er tale om raske, primært yngre kvinder, som har fået meget alvorlige bivirkninger. Gennemsnitsalderen i de anmeldte sager er således lidt over 27 år, og der er i gennemsnit tildelt ca. 100.000 kr. i erstatning

Den største erstatning – fire mio. kr. - er givet til en kvinde på 30 år, der fik en blodprop i hjernen.

Antallet af anmeldelser om p-pille-skader steg voldsomt i 2007 og 2008 til henholdsvis 110 og 53 efter en kritisk tv-udsendelse om alvorlige bivirkninger. Antallet af anmeldelser ser nu ud til at være på retur og nærmer sig niveauet fra de forudgående år, hvilket vil sige10-15 om året.

I orienteringen fra Patientforsikringen understreges det også, at antallet af anmeldelser er ”forsvindende lille” i forhold til, at der i 2008 blev solgt for over 200 mio. kr. p-piller og andre ”hormonale antikonceptiva”.