Trafikpropper truer mobilnettene

Brugen af mobildata vil frem til 2018 vokse med 50 procent hvert eneste år, samtidig med at mængden af mobilabonnementer skyder i vejret. PCerne vil dog stadig stå for det meste af verdens nettrafik, og den føres frem over fastnetforbindelser.

Mobilt udstyr fortsætter med at vinde stor udbredelse. I kølvandet følger en stærkt stigende mobil datatrafik. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Eksplosionen i brugen af mobiltelefoner og mobile data vil ingen ende tage. Tværtimod fortsætter den voldsomme udvikling, så de 6,4 milliarder mobilabonnementer i brug på verdensplan i dag om seks år er blevet til 9,3 milliarder.

Kina, resten af de asiatiske vækstlande og Afrika har hver fået mellem 25 og 38 millioner flere mobilbrugere, hvorimod Vesteuropa kun vokser med sølle en million og USA med to millioner. Fordelt på hele verdens befolkning vil 91 procent i dag have et mobilabonnement. I praksis benyttes mange mobilabonnementer af f.eks. dankortterminaler og andre maskiner, som skal kommunikere med centrale systemer. Maskinerne er dog ikke talt med i de 9,3 milliarder mobilabonnementer i 2018.

Mange flere smartphones

Tallene stammer fra den svenske mobiludstyrsproducent Ericsson, verdens største, som hvert år tager temperaturen på de teknologiske fremskridt. Rapporten »Ericsson Mobility Report« udkom onsdag formiddag med de nyeste forudsigelser.

1,4 milliarder har nu abonnement på mobilt bredbånd, så de kan koble smartphones og bærbare computere med mobilmodem på mobilnettet og dermed komme på Internet. Skaren af mobile bredbåndsabonnenter vokser med 55 procent årligt, godt hjulpet af det stadig større salg af smartphones. I 2018 ventes 6,5 milliarder mobile bredbåndsabonnementer at være i brug. Omkring 40 procent af alle solgte mobiltelefoner var i tredje kvartal smartphones i Danmark er omkring ni af ti telefoner, solgt gennem teleselskabernes butikker, smartphones, som efterhånden er små computere, der dermed kan udnytte mobilforbindelsen til meget andet end blot tale og SMS-beskeder.

I nogle områder vil mobilt bredbånd helt erstatte de faste internetforbindelser over det faste telefonnet, spår Ericsson. Men der vil gå endnu et års tid, før antallet af mobiltelefoner, som kun kan køre på det »almindelige« GSM-mobilnet vil begynde at falde - for første gang, siden mobiltelefonen blev populær. I stedet anskaffer folk sig mere avancerede mobiltelefoner, som har brug for højere hastigheder og dermed andre og mere krævende teknologier. I Vesteuropa udgør den klassiske GSM-telefoni i dag under 40 procent, men i 2018 vil den være helt nede på nogle få procent. Da ventes til gengæld LTE-/4G-teknologien at udgøre omkring 30 procent af al trafik, mens resten kører på 3G-teknologien.

I USA vil LTE/4G dog virkelig tage fra og i 2018 udgøre over 60 procent af al mobiltrafik, mener Ericsson.

Fastnetforbindelser er fortsat storforbrugerne

Selve den mobile datatrafik eksploderer i disse år, og det bliver ikke mindre fremover.

Sidste år udgjorde den hver måned 600 petabyte (600 millioner gigabyte). Det er allerede i år næsten fordoblet til 1.100 petabyte om måneden, og i 2018 vil der blive forbrugt hele 13.000 petabyte (13.000 millioner gigabyte) hver eneste måned.

Datatrafikken på fastnetforbindelser vil dog fortsat være den ubestridt største del af forbruget. I dag udgør den mobile datatrafik fire procent af den samlede datatrafik, i 2018 vil den stå for ni procent.

PCen holder den klare føring

Ser man på de forskellige typer af udstyr, er klassiske PCer fortsat den absolut største forbruger af mobile data, sandsynligvis fordi en større skærm altid er rarere at arbejde ved og se film på. Ericsson forventer, at en PC i 2018 hver måned vil konsumere 11.000 megabyte data mod 3.000 i dag, mens en tavle-PC i 2018 vil forbruge 2.700 megabyte mod 600 i dag og en smartphone 1.900 megabyte i 2018 mod 450 megabyte i dag.

Ikke overraskende er det film, som får nettrafikken til at banke i vejret. Googles videotjeneste, YouTube, er yderst populær, både til visning af film og udlægning af egne optagelser. Dertil kommer, at netbaserede TV- og filmudlejningstjenester som Netflix skaber en voldsom - og tung - datatrafik, så snart folk får ordentlige forbindelser i tilstrækkelig fart til at kunne se det hele uden »hakker«.