Top Gear-vært viser vejen

Jeremy Clarkson kan på Live GPS'en fra TomTom, som her er blevet testet, navigere dig uden om køerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig en GPS, der kan fortælle dig, at du støder på en kø om to kilometer, men den kender en smutvej, der gør, at du sparer seks minutter. Du kan enkelt og nemt trykke »ja« til at vælge den alternative rute, og GPS'en leder dig rundt om køen og hjem.

Dette er faktisk noget TomTom GPS'er med Live-funktion kan i dag, heriblandt TomTom GO Live Top Gear edition. Realtidsinformationerne om køerne er imponerende præcise i de test, vi har foretaget i Oslo. Informationer om, hvor og hvornår der historisk set er køer, er også yderst nyttige, når realtidsdataen ikke rækker.

GPS'en er altid på internettet, og det gør, at vejene er mere opdaterede end nogensinde før, og at du slipper for at indtaste adressen til restauranter og butikker: I stedet indtaster du blot navnet. Vejrmeldingen på skærmen er god at have, når du for eksempel kører over bjerge.

Top Gear-værten styrer dig frem

Det er selveste Jeremy Clarkson fra den britiske tv-serie Top Gear, der fortæller dig vejen i Top Gear-versionen (når han altså ikke klager over, at han bliver køresyg af din kørsel). Alternativt kan du vælge en kortfattet og præcis stemme på dansk, der nøjes med at fortælle dig, hvor du skal køre hen.

Til navigation fungerer GPS'en generelt godt, selvom vi godt kunne tænke os, at kortet havde flere detaljer af området uden om vejene så som terræn og lidt mere præcis visning af søer, åer og vandløb.

Køber du en GO Live Top Gear edition får du en håndfri løsning med i købet, der fungerer rigtig godt. Så kan du tilmed styre din telefon fra GPS'en.


I storbyen er TomToms Live-funktioner guld værd. (Foto: Einar Eriksen)

Alt i alt er dette en meget fin GPS, men TomToms løsning med, at du har forbindelse til mobilnettet og får realtidsdata om trafikken og hurtige opdateringer gør, at du kommer til at elske GPS'en, også selvom du ikke bor i nærheden af en by. Vi har testet GPS'en i området omkring Oslo og ville ikke være Live-funktionerne foruden de dage, hvor en trafikulykke sørger for lange køer, som vi kan undgå.

Alternativer

GO Live 1000 fra samme producent har en større skærm med et tydeligere display, og måden den monteres på er mere praktiskt, hvis du ønsker at tage GPS'en ud og ind af bilen. Denne GPS er dog også en smule dyrere.

TomTom GO Live 820 er nøjagtig den samme som Top Gear-versionen, men uden Top Gear-effekterne, mens Go Live 825 derimod har en større skærm, der giver en bedre oversigt. Disse har vi dog ikke testet.

TomTom GO Live Top Gear edition er allerede at finde på det danske marked, og den vejledende pris ligger på omkring 1.500 kroner.

Læs også: Dør-til-dør navigation for fedterøve

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.