Tiden er løbet ud for IPv4

Så er de sidste IPv4-adresseblokke delt ud. Det er tid til at skifte til IPv6.

Forbruget af IP-adresser er steget enormt, hvilket resulterer i at vi inden for den nærmeste fremtid, skal skifte fra IPv4 til IPv6.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sidste bunke ip-adresser under IPv4 blev delt ud i denne uge. Der var kun syv adresseblokke tilbage under IPv4 og de to af dem blev mandag givet til APNIC, som står for Asien og Stillehavsområdet. Det betyder at de resterende fem blokke automatisk bliver tildelt hver af de fem organisationer der varetager ip-adresserne på verdensplan. Det er ARIN i Nordamerika, LACNIC i Sydamerika, RIPE NCC i Europa, AfriNIC i Afrika og altså APNIC i Asien.

I løbet af de kommende måneder bliver adresserne så fordelt videre til de enkelte internetudbydere. Som almindelig internet-bruger behøver man ikke frygte at der kunne blive problemer med at koble sig på nettet, fordi det ikke er muligt få tildelt en ip-adresse. Der er fortsat masser af ledige adresser i de enkelte blokke.

Men tildelingen af de sidste adresseblokke under IPv4 understreger at der er behov for at skifte til IPv6. Denne Exhaustion Counter bekræfter da også at man er løbet tør for IPv4 adresseblokke.

Det er IANA (Internet Assigned Numbers Authority), der har det globale ansvar for ip-adresserne. Denne organisation blev stiftet i 1981 og i mange år betragtede man ip-adresser som en uudtømmelig ressource. Men behovet for ip-adresser er steget eksplosivt i de seneste år.

Det ventes at internet-udbydernes IPv4-adresser vil slippe op i løbet af et års tid.

»Det er faktisk ret problematisk. Erstatningen for de gamle adresser, IP version 6, er udviklet, men det er skræmmende få der bruger dem. Netplan var den femte virksomhed i Danmark der tog IPv6 i brug for nogle måneder siden, og det går fortsat langsomt med konverteringer,« siger civilingeniør Torben Rune i Netplan.

Han fortæller at IPv6 er en meget kompliceret mekanisme, som ikke umiddelbart er bagudkompatibel med de gamle adresser.

»Uanset hvordan man gør, så kommer alle verdens virksomheder til at bruge ressourcer på omlægningen, og som i mange andre forhold på internettet er planlægning og fremtidssikring nøgleordene her,« siger Torben Rune.

Torsdag holder IANA sammen med Internet Society og Internet Architecture Board en ceremoni og et pressemøde i Miami, hvor man vil sige officielt farvel til den gamle ip-protokol og samtidig diskutere hvordan skiftet til IPv6 skal sikres. Dette pressemøde kan følges i en live-webcast.

Den 8. juni 2011 afholder flere af de helt store internet-giganter som Google, Facebook og Yahoo den såkaldte World IPv6 Day. Der er tale om en slags testkørsel for IPv6, som samtidig skal motiviere internet-udbydere, hard- og softwarefirmaer og andre websteder til at sætte turbo på skiftet til IPv6.

I de 24 timer vil de foruden den normale IPv4-protokol også aktivere IPv6 på deres tjenester (dual-stack). Det skal også afsløre mulige fejl og problemer i operativsystemer, applikationer, routere og netværk.

Læs også: Over to milliarder surfer på internettet