Ti ting du kan gøre for at lette din flyskam

På en flyrejse til Los Angeles og retur er du ansvarlig for en fjerdedel af en almindelig danskers årlige CO2-udledning. Se her, hvordan du reducerer dit aftryk fra flyrejsen - eller fuldstændig sletter det (og dermed din dårlige klimasamvittighed).

Undgå, business class, vælg lavprisselskaber, køb klimakompensation. Det er tre af de muligheder, du har for at flyve mere grønt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Drop flyet. Bliv hjemme: Det er naturligvis den mest drastiske metode. Men overvej, om du kan erstatte flyrejsen med en videokonference via eksempelvis Skype.

2. Vælg et andet transportmiddel: Hvis du har tid, og det er fysisk muligt, så tag toget, bussen eller arranger samkørsel i privatbil til samme destination. Det kan skære op til 85 pct. af dit CO2-aftryk fra transporten. Tog og bus er bedst. Bil værst, men acceptabel hvis bilen er fyldt

3. Vælg selskaber med nye fly. Nye fly er som en grundregel mere brændstoføkonomiske end ældre. Blandt de mest »grønne« fly er Boeing 787 (Dreamliner), Boeing 737 MAX, Airbus A330 og Airbus A350.

4. Vælg lavprisselskaber: Selskaber med ekstra billige billetter, herunder charterselskaber, fylder oftest deres fly med flere passagerer og har ingen eller få business class-sæder. Det giver et væsentligt lavere CO2-aftryk pr. passager.

5. Drop business class: Af samme grund som ovenstående.På business eller første klasse er du med til at i betragtelig grad at hæve klimaaftrykket for den enkelte passager på dit fly.

6. Lad dig ikke friste af billige flybilletter. Selv om billige flyselskaber typisk kan prale af et relativt lavt CO2-aftryk pr. passager, bør det ikke blive en undskyldning for at flyve mere. Begræns flyrejserne, uanset at du ikke ruineres ved at tage flyet.

7. Spar på vægten: Tag så lidt bagage med som muligt og køb ingen eller kun få toldfrie varer i lufthavne, især spiritus og vin i glasflasker. Hvert eneste ekstra kilo koster på udledningen.

8. Undgå mellemlandinger: På den direkte rute fra eksempelvis København til Delhi udleder du ca. 35 pct. mindre CO2 end ved at mellemlande i Heathrow på vejen til Indiens hovedstad.

9. Vælg flyselskaber med klimaambitioner: SAS har med ny klimastrategi planer om ret dramatiske CO2-reduktioner og klimakompenserer EuroBonus-medlemmers rejser. Det danske flyselskab DAT lover CO2-neutralitet på sine indenrigsflyvninger. Undersøg om dit selskab tilbyder klimakompensation for en ekstra pris eller om de iblander biobrændstof i det fossile flybrændstof.

10: Klimakompenser, men gør det rigtigt: Det er i stigende omfang muligt at kompensere dit CO2-aftryk fra flyvning ved at betale til projekter, der begrænser udledninger eller optager CO2. Men det er lidt af en jungle. Herunder en lille guide til klimakompensation.

Luftfarten er i dag ansvarlig for godt to procent af verdens CO2-udledninger, men i takt med den hastigt voksende flytrafik ventes andelen at vokse dramatisk i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: CJ GUNTHER.

Sådan klimakompenserer du din flyrejse

 

Du kan kompensere - eller »offsette« - dit CO2-aftryk fra flyrejser.

* Det sker ved at betale til projekter, der fremmer vedvarende energi i udviklingslande eller som sikrer plantning og beskyttelse af skov, som opsuger CO2.

* Køb kompensation gennem organisationer, der benytter de mest krævende og verificerede standarder for for CO2-reduktion, herunder Gold Standard og VCS.

* Eksempler på organisationer, hvor man kan købe verificeret klimakompensation:

Carbonfund, Atmosfair, MyClimate, Climatecare, Carbonfootprint. Hjemmesiderne er oftest ret pædagogiske.

* Prisen: Klimakompensation for en flyrejse koster typisk fem-ti procent af prisen for flybilletten (ca. 60 til godt 200 kr. pr. ton CO2).

* På en returrejse fra København til Los Angeles udleder man ifølge carbonfund.org 1,91 ton CO2 svarende til en fjerdedel af en dansker årlige udledning. Det klimaaftryk kan hos Carbonfund »offsettes« for en pris på 19 dollar (125 kr.).

* Overvej at overkompensere: Klimaeffekten af flyers udledninger er større end den rene CO2-udledning, måske dobbelt så stor. Så køb ekstra kompensation, hvis du vil kvitte hele din flyskam.

Kilde: Concito