Test: Ny tavle sender Sony i superligaen

Japanerne er aldrig rigtig slået igennem på tavlemarkedet, som Samsung og Apple dominerer. Men nu får mastodonterne kamp til stregen, for Xperia Tablet Z er lækker, lynhurtig og ikke helt som de andre.

Foto: Espen Irwing Swang, amobil.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sony Xperia Tablet Z er en tynd tavlecomputer, der vejer under et halvt kilo. Skærmen måler 10,1 tommer og har 1200 x 1920 pixel, hvilket gør den knivskarp. Derudover har tavlen Sony Bravia Engine, som er en teknologi, der forbedrer dårlig billedkvalitet betragteligt.

Kombinationen af det stilfulde design og de gennemførte komponenter gør dette til en bemærkelsesværdig enhed. At den så samtidig er vandtæt er bare en gevaldig bonus.

Sony har foreløbig ikke haft succes med sine Androidtavler. Efter flere år i skyggen af Samsung og Apple har de derfor foretaget nogle ændringer for at komme frem i lyset. Sony har tilsyneladende blandt andet valgt at droppe nogle af sine tidligere udviklingspartnere for at satse på en selvproduceret tavle.

Læs også: Sonys nye tavle ligner et hit

Det første, man lægger mærke til, er det minimalistiske design.

Fronten er rektangulær uden en eneste tast, og glasset går helt ud til kanterne. Bagsiden består af kun én flade - og de eneste detaljer, man finder her, er den lille kameralinse, et næsten usynligt mærke, der viser, at tavlen understøtter NFC (Near Field Communication) samt Xperialogoet, der er trykt med beskedne bogstaver lige i midten.

Krafteksemplar af en elegantier

Xperia Tablet Z har ingen synlige knapper eller porte. De er skjult af små låger, der forhindrer vand og støv i at trænge ind. At tavlen benytter MicroUSB til opladning og overførsel er en god detalje, da det betyder, at man kan bruge den samme oplader til mobilen som til tavlen - såfremt din telefon ikke har et æble på bagsiden vel at mærke.

Vi oplever det specielle design som en kærkommen forandring i en produktgruppe, der ellers ser meget ens ud på tværs af producenterne.

Xperia Tablet Z har derudover en bomstærk processor med fire kerner og en klokfrekvens på 1,5 GHz.

Operativsystemet er Android 4.1 (Jelly Bean), og det vil kunne opgraderes til 4.2. Med 2 GB arbejdshukommelse kan du bare fylde på med opgaver uden, at tavlen lader sig gå på af det. Dette er simpelthen en kraftfuld Androidtavle. Den lave vægt gør den desuden behagelig at benytte - og du kan læse e-bøger, se film eller spille spil i lang tid uden, at den bliver ubehagelig tung at holde i hænderne.

Forbedrer billedkvaliteten

Har du et TV fra Sony kan billedet fra tavlen overføres dertil via et enkelt klik på fjernbetjeningen. Tavlen har NFC, som også kan benyttes til andet end at styre rundt på skærmen uden rent faktisk at røre den med fingeren. Man kan blandt andet bruge det til at parre enheder over Bluetooth, sikkerhedskopiere til Sony Personal Content Station (valgfrit tillægsudstyr) samt til deling af indhold mellem tavle, mobil og PC.

Hvis du ønsker at se film, så kan Xperia Tablet Z vise dem i fuld HD uden, at man mister en eneste pixel. Og ikke nok med det: I mange tilfælde vil billedet være bedre, end det man er vant til fra fjernsynet. Årsagen er, at tavlen benytter Sonys Bravia-teknologi, som forbedrer film billede for billede. Understøttelsen af diverse formater er også god - både til film og musik. Derudover kan man abonnere på musiktjenesten Music Unlimited eller se film og TV-serier via Sony Video Unlimited.

En dyr fornøjelse

En væsentlig indvending mod Sony Xperia Tablet Z er dog prisen. Med data (via SIM-kort) koster den omkring 5.000 kroner. Uden data - og dermed kun med internetadgang via Wi-Fi - er tavlen omkring tusind kroner billigere. Man kan få en ganske udmærket tavlecomputer til det halve. Men ønsker du dig det bedste af det bedste, der er på markedet netop nu, så er det Xperia Tablet Z, du skal have fat i.

En anden tavle, du dog bør overveje, er Samsung Galaxy Note 10.1. Den har ikke lige så god skærm og understøtter heller ikke 4G. Til gengæld medfølger en pen, der gør det muligt at skrive, tegne eller male med hånden på en måde, der føles overraskende naturlig. Samsungs model har ikke lige så kraftig hardware, men til almindelig praktisk brug er det ikke noget, man lægger mærke til. Prisen med data er omkring 4.000 kroner og uden data falder prisen til lidt over 3.200 kroner de billigste steder.

Læs også: Samsung til kamp mod iPad med pen og splitskærm

Er du mere til brugerfladen på iPhone end på Androidmobiler, så bør du måske holde dig til Apple og deres iPad. Fjerde generation, som er den seneste, har en fantastisk skærm og en utrolig god brugervenlighed. Prisen på en 16 GB-model, som er størrelsen på en Xperia Z-tavle, ligger godt 500 kroner under Sonys alternativ både med og uden data.

Men iPaden har dog ikke de samme tilpasningsmuligheder for brugerfladen, og det har store begrænsninger i forhold til udveksling af filer. Kameraet kan heller ikke måle sig med det, der sidder i Sonytavlen.

Se flere billeder af Sony Xperia Tablet Z øverst i artiklen og læs flere anmeldelser af tavlecomputere under 'Se også'.

Læs også: Sonys megamobil: Stor, men lækker

Læs hele anmeldelsen på amobil.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.