Test: Dette armbånd holder dig i gang

Jawbone Up sørger for, at du rører dig nok i løbet af dagen, så kalorierne, du har indtaget, bliver forbrændt. Det holder også styr på din søvn, så du får udsovet - og dermed er klar til en dag med masser af aktivitet.

Foto: Kurt Lekanger, amobil.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange forventer, at markedet for såkaldte »wearable devices« - teknologi man bærer på kroppen - kommer til at eksplodere de kommende år. Der er efterhånden en del smarture på markedet, og aktører som Google arbejder også på wearable enheder - her i blandt smartbrillen Google Glass.

Læs også: Italiensk Android-ur er ren James Bond

Armbåndet Jawbone Up er et typisk produkt i denne kategori. Det er et forholdsvis tyndt og let elektronisk armbånd, der døgnet rundt registrerer alle dine bevægelser via indbyggede censorer. På den måde kan man i løbet af dagen få at vide, om man har været aktiv nok - og derudover kan armbåndet også registrere hvor roligt eller uroligt, man sover om natten.

Armbåndet er tilgængelig i otte forskellige farver og tre forskellige størrelser - small, medium og large. Det er ganske fleksibelt og bøjes nemt, så det er let at indstille til ens håndledsstørrelse. Det er også vandtæt, så det kan bruges i regnvejr, under træning eller i badet, men producenten anbefaler, at man tager det af, hvis man skal svømme.

Batteriet skal efter sigende holde i omkring 10 dage på en opladning, men vi måtte lade det lidt oftere - efter cirka 8-9 dage. Holdbarheden afhænger sandsynligvis af ens aktivitetsniveau. Selve opladningen sker ved at tilslutte det medfølgende kabel i en USB-lader eller en USB-port i computeren.

Appen holder styr på aktiviteten

Jawbone Up arbejder sammen med en app på mobiltelefonen, og det er i denne app, man får en oversigt over ens aktivitet. Applikationen er tilgængelig til både iPhone og Android, og mens vi hovedsageligt benyttede den på en iPhone 5, så installerede vi den også på en Androidmobil. Funktionaliteten på tværs af de to platforme virkede til at være stort set den samme.

Når appen er installeret, skal man fjerne en lille hætte for enden af armbåndet, der skjuler et almindeligt jackstick. Opsætningen af armbåndet sker ved at sætte stikket i hovedtelefonudgangen på mobilen, hvorefter man bliver taget igennem registreringsprocessen.

I appen tilføjer man det antal af skridt, man vil nå på en dag, samt hvor mange timers søvn, man mener at have fortjent i løbet af natten. Disse indstillinger er på forhånd sat til 10.000 skridt og 8 timers søvn, og hvis man ønsker at foretage ændringer, skal man tilslutte armbåndet til telefonen igen for at synkronisere indstillingerne.

Når alt er sat op, vil armbåndet begynde at registrere bevægelserne i løbet af dagen. Når man ligger sig skal man holde en lille knap inde for at skifte til natmodus. Armbåndet vil så begynde at logge dine bevægelser i løbet af natten, og det kan ved hjælp af grafer i appen vise, hvornår man er i henholdsvis dyb og let søvn - og om man eventuelt har været vågen i løbet af natten.

Et par gange i løbet af dagen - eller så tit man overkommer det - tilslutter man armbåndet telefonen for at synkronisere ens aktiviteter, som så vil blive vist i grafer - og man kan blandt andet også se tidslinjer og tendenser over aktiviteterne hen over en periode.

Sørger for, du får udsovet

En af de funktioner, vi satte pris på, var vækkefunktionen. Jawbone Up kan indstilles med op til fire alarmer, og det vil analysere din søvn i løbet af natten og dermed vække dig på det rigtige tidspunkt - således at du føler dig mest muligt udhvilet. Når man veksler mellem let og dyb søvn, er det derfor en fordel at blive vækket på et tidspunkt, der tager højde for dette. Måden det fungerer på i praksis er, at man indstiller armbåndet til, hvornår man senest skal være oppe - og så vil det vække dig 10, 20 eller 30 minutter inden dette tidspunkt afhængig af, hvad man har indstillet det til.

Vækkefunktionen fungerede rigtig godt, og hvis du ligger ved siden af nogen i sengen, er det også ganske praktisk, at man blot bliver vækket ved, at armbåndet vibrerer let. Dermed er det kun dig selv, der vågner af det.

Der er også en »power nap«-funktion, der lader dig tage en morfar i løbet af dagen - og baseret på dit søvnmønster vækkes du på det mest optimale tidspunkt.

Hold styr på kalorierne

I appen har du hele tiden en oversigt over, hvor mange kalorier, du har forbrændt i løbet af dagen. Men da armbåndet fungerer som en skridttæller, så får du ikke automatisk tilføjet din aktivitet, hvis du for eksempel cykler på arbejde. Det er dog muligt selv at tilføje dette i appen via »Log workout«. Her kan du vælge mellem en række forskellige typer træningsformer - for eksempel gåture, styrketræning, løb, cykling og fodbold. Når du har valgt dette skal du også vælge, hvor hård træningen var og hvor længe den varede. Appen vil herefter cirkaberegne kalorieforbrændingen.

Jawbone Up nøjes ikke blot med at holde øje med de kalorier, du forbrænder, men også hvor mange, du indtager. Man kan vælge mellem en lang række madprodukter med tilhørende billeder - og man kan også scanne produktets stregkode. Appens madudvalg er dog ret amerikansk, og vi lagde særligt mærke til antallet af kager i frokostkategorien.

Du har dog mulighed for at søge i en stor database med diverse madprodukter med oplysninger om kalorieindholdet. Hvis du for eksempel spiser en middag bestående af kød, grøntsager og sovs, så tilføjer du ingredienserne én efter én samt mængden af disse, og derefter bliver antallet af kalorier udregnet. Kalorie- og næringsindholdet kan eventuelt også tilføjes manuelt, hvis du ønsker større nøjagtighed - eller hvis du har produkter, der ikke ligger i databasen. Det er også muligt at tilføje billeder.

Motiver hinanden

Hvis du kender andre, der benytter Jawbone, så kan I tilføje hinanden via »Team«-funktionen. På den måde kan I for eksempel konkurrerer om hvem, der går flest skridt i løbet af ugen, hvilket kan være en stor motivationsfaktor. Ønsker du ikke at dele alt - hvis dine kolleger eksempelvis ikke skal vide, at du er uoplagt på arbejdet, fordi du går sent i seng - så kan man nøjes med blot at dele enkelte informationer.

Vi er tre på redaktionen, der har prøvet Jawbone Up i et par uger, og vores erfaringer er indtil videre gode. Dette er ikke et must-have produkt, men det kan være smart til at finde ud af, hvor aktiv - eller ikke-aktiv - man er i løbet af en dag. Armbåndet kan tilmed indstilles til at vibrere, når du har siddet stille lidt for længe.

Prisen ligger på omkring 1.200 kroner, hvilket ikke er helt billigt, men vi tror alligevel, at dette er et produkt, som mange vil have nytte af og være villige til at betale for.

Noget af det, vi savner, er trådløs kommunikation med telefonen - eksempelvis via Bluetooth. Det er lidt bøvlet at skulle tilslutte armbåndet hver gang, der skal synkroniseres. Alt i alt er dette dog et produkt, vi kan anbefale.

Se flere billeder af armbåndet og dets funktioner øverst i artiklen.

Læs også: Analyse: Internetbriller sælger stort om tre år

Læs anmeldelsen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.