»Tepose« med medicin mod alzheimer

En lille beholder opereret ind i hjernen udskiller medicin, der kan hjælpe alzheimerpatienter. Metoden skal nu testes på mennesker.

En beholder, der ligner et lille sugerør i form og en tepose i funktion, kan være godt nyt til alzheimerpatienter. En ny metode er netop blevet godkendt til forsøg på mennesker efter test på grise, og de første seks danske patienter er klar til at begynde forsøgsbehandlingen efter nytår. Det er det danske firma NsGene, der står bag den nye metode.

Patienterne får indopereret et lille kateter i hjernen, der placeres lokalt ved de syge hjerneceller. Kateteret indeholder genmodificerede celler, der stammer fra et øje fra et menneske og producerer proteinet nervevækstfaktor, der er kendt for at have en behandlende effekt på Alzheimers.

»Kateteret kan sammenlignes med en tepose. Cellerne eller »tebladene« bliver holdt inde i beholderen, mens proteinet eller »testoffet« siver ud af beholderen,« fortæller neurokirurg og forskningsdirektør i NsGene Lars Wahlberg.

Proteinet har været kendt for sin behandlende effekt siden midten af 1980erne, men det har ikke været muligt at tilføre det til hjernen før nu, for medicinen kan ikke tilføres gennem blodet, Ved at placere medicin ved de syge hjerneceller i stedet for at sprøjte medicinen ind i hele hjernen undgår man, at andre dele af hjernen påvirkes af medicinen, og samtidig er det muligt at behandle de beskadigede dele af hjernen intensivt. Behandlingen har været testet på grise uden bivirkninger, så Lars Wahlberg er optimistisk, før behandlingen skal testes på mennesker.

»Vi putter ikke noget ind i hjernen på folk uden at have en klar fornemmelse for, hvordan det virker. Så vi forventer, at vi vil kunne måle en funktionel effekt på patienterne, altså om demensen forværres eller forbedres,« siger Lars Wahlberg.

Implantatet opereres ind i hjernen ved lokalbedøvelse, men kan fjernes igen ved et lille indgreb.

Alzheimerforeningens formand, Kirsten Enemark, hilser den nye behandlingsmetode velkommen.

»Alt, der kan være med til at behandle alzheimer og forbedre livskvaliteten for patienterne, er positivt,« siger hun.