Telia på jagt efter ny topchef

Bestyrelsesformand bekræfter, at Nordens største teleselskab er i gang med at finde en afløser midt i stor bestikkelsesballade.

Telias topchef, Lars Nybergs kontrakt udløber i december 2013. Nu er bestyrelsen i færd med at søge efter hans afløser. Arkivfoto: Rune Evensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største telekoncern har indledt jagten på en afløser for Lars Nyberg som øverste topchef.

Bestyrelsen har ifølge Svenska Dagbladet sat det internationale rekrutteringsfirma Egon Zehnder International med kontor i København til at finde Lars Nybergs afløser. Den 60-årige Lars Nyberg tiltrådte 27. juni 2007. Hans kontrakt udløber i december 2013, men den seneste tids ballade om Telias engagement med mulig bestikkelse i Usbekistan vil ifølge Dagens Nyheter betyde, at det er slut før tid.

Fortsat fuld tillid

Det vil Telias udskældte bestyrelsesformand, Anders Narvinger, ikke kommentere, men han bekræfter, at man nu leder efter en ny topchef.

»Telia Soneras bestyrelse har fuld tillig til koncernchef Lars Nyberg. Hans nuværende kontrakt udløber i december næste år. At finde en afløser for en koncernchef i et af Sveriges største virksomheder er en lang proces, som bestyrelsen indledte, inden den nu aktuelle debat begyndte,« siger Anders Narvinger til Svenska Dagbladet.

Telia har den svenske og den finske stat som største aktionærer. Den svenske stat ejer alene 37 procent af telekoncernen, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

Få muligheder

Beslutningen om at afsøge markedet er fornuftig, mener flere eksperter, for det er kun et fåtal af personer, som kan komme på tale.

»Min bedømmelse er, at der findes et tænkeligt udvalg på ti personer. Hvis bestyrelsen står med tre kandidater i slutfasen, skal man være glad,« siger direktør Per-Allan Karlsson fra rekrutteringsfirmaet Novare, til Svenska Dagbladet.

Han siger, at mange mulige kandidater er bundet af en kontrakt med et opsigelsesvarsel på mellem seks og tolv måneder.

»Bestyrelsen skal virkelig vide, hvad den går efter. Arbejdet med at finde en ny Telia-chef begyndte formodentlig allerede i sommer,« siger Per-Allan Karlsson.

Vil selv gå, hvis det er bestikkelse

Stillingen som koncernchef betragtes som vanskelig og vil kræve erfaring inden for televerdenen samt en udtalt fornemmelse for, hvad der rører sig, for den teknologiske udvikling går hurtigt. Dertil kommer krav om ledererfaring.

Lars Nyberg har sagt, at hvis de igangværende undersøgelser viser, at Telia faktisk betalte bestikkelse for at få mobillicens i Usbekistan, kan han blive nødt til at gå af.