Telia: Offentliggør krav om lukning

Teleselskaber skal lægge det frit frem, hvis en regering kræver, at de lukker hele eller dele af deres mobilnet, siger Telias topchef.

Telias topchef, Lars Nyberg, er ude i et stormvejr efter beskyldninger om, at telekoncernen har bestukket sig til mobillicenser i Eurasien. Foto: Claudio Bresciani, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens teleselskaber bør offentliggøre det, hvis regeringer beder dem om at lukke deres mobilnet.

Det mener den svensk-finske telegigant Telias topchef, Lars Nyberg, som selv slås med efterdønningerne af flere afsløringer af, hvad mange anser for et lidt for tæt samarbejde med diktatoriske regimer for at undgå at få lukket deres forretning i disse lande.

Telia hører til blandt verdens ti største mobilselskaber og er Nordens største men blot nummer tre i Danmark. Koncernen ejes med over 37,5 procent af den svenske stat og 13,7 procent af den finske stat.

Læg det frit frem

»Hvis branchen kan indtage et standpunkt om dette spørgsmål, kunne det være, at når vi får anmodninger om at lukke dele af nettet, burde vi som branche insistere på, at vi offentliggør det. Nogle af disse regeringer ønsker ikke, at vi går ud og siger, at regeringen har krævet dette,« siger Lars Nyberg til den britiske finansavis, Financial Times.

Opfordringen kommer, efter at Telia har haft store problemer i Hviderusland, Aserbajdsjan og Usbekistan. Her har sikkerhedstjenesterne fuld adgang til at kunne aflytte trafikken i mobilnettene takket være et system, som teleselskaberne - heriblandt Telia - skal stille til rådighed. I september brød ny ballade løs, da svensk TVs dybdegravende program Uppdrag Granskning - som også stod bag den første afsløring - kunne fortælle, at Telia tilsyneladende har betalt bestikkelse til et firma i Gibraltar for at kunne købe en mobillicens i Usbekistan. Gibraltar-selskabet har tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for Usbekistans telemarked.

Den svenske regering har som medejer af Telia krævet eftergivenheden standset. Derfor skal alle krav fra udenlandske regeringer fremover behandles i Telias topledelse og ikke på lokalt plan som hidtil.

Mange ved det ikke

Lars Nyberg håber at kunne få sine topchefkollegaer med på tanken om at offentliggøre fremtidige lukningskrav. Han mener, at mange i vestlige lande ikke er klar over den magt, som deres egne sikkerhedsstyrker har til at overvåge telefon- og internettrafikken. Under tidligere præsident Hosni Mubarak lukkede den egyptiske regering næsten for al mobil- og datatrafik under opstanden, som førte til Mubaraks fald.

»Når den svenske stat aflytter trafik, må vi stole på, at staten ikke vil misbruge disse oplysninger til at krænke menneskerettighederne. Tror vi, at Mubarak-regeringen har de samme etiske standarder som Cameron-regeringen?« spørger Lars Nyberg i interviewet.

Telia har indledt samarbejde med det danske Institut for Menneskerettigheder og afviser beskyldningerne om at have deltaget i bestikkelse.