Telia-chefer mistænkt for bestikkelse

To chefer i telegiganten Telias ledelse er delvist mistænkte for bestikkelse af diktatorens datter i forbindelse med køb af mobiltilladelse i Usbekistan, afslører svensk TV i aften.

Gulnara Karimova (midtfor) er datter af Usbekistans præsident, Islam Karimov, modedesigner og ansvarlig for landets telemarked. Hun er angiveligt indblandet i bestikkelsessagen. Her deltager hun i fejringen af uafhængighedsdagen i hovedstaden Tashkent 31. august i år. Foto: Shamil Zhumatov, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To højtplacerede chefer i Nordens største telekoncern, Telia i Sverige, mistænkes nu for bestikkelse. Dermed vil Telias ledelse have løjet om engagementet i Usbekistan.

Det afslører svensk TVs dybdegravende program »Uppdrag Granskning« i en TV-udsendelse, som sendes onsdag aften. Den ene af de to chefers advokater, Hans Strandberg, bekræfter over for svensk TV, at hans klient er delvis mistænkt for lovovertrædelser, men at han nægter sig skyldig.

Tætte kontakter til regimet

Uppdrag Granskning kortlagde i september, at Telia - som den svenske stat ejer over 37 procent af aktierne i - for at få en mobillicens i diktaturregimet i foråret 2007 henvendte sig til et firma i Gibraltar, Takilant, som har tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for Usbekistans telemarked. Flere større svenske aktionærer valgte efter afsløringen at sælge deres Telia-aktier, og Telias øverste topchef, Lars Nyberg, måtte presset meddele, at hvis det kunne bevises, at Telia - mod hans vidende - har været involveret i bestikkelse, var konsekvensen, at han måtte gå af.

Hans kontrakt udløber i december 2013, men Telias bestyrelse har allerede sat det internationale rekrutteringsfirma Egon Zehnder International med kontor i København til at finde hans efterfølger.

Telias bestyrelsesformand, Anders Narvinger, som har været under hård beskydning, meddelte i sidste uge, at han vil trække sig fra sin post, og forleden meddelte så Telias kommunikationschef, Thomas Jönsson, at han forlader selskabet efter blot to år i jobbet.

Siden afsløringerne i september har svensk politi undersøgt sagen. Det sker i samarbejde med schweizisk politi. Schweiz har indefrosset flere milliarder kroner i det, der er en af landets største sager om økonomisk kriminalitet.

Kilder: Topchefen vidste besked

To Telia-chefer fortæller anonymt i TV-programmet i aften om, hvordan affæren i Usbekistan fandt sted. Ifølge dem har Telia haft et samarbejde med både regimet og diktatorens datter, Gulnara Karimova, selv om Telia hele tiden har afvist beskyldningerne. Ifølge dokumenter fra den amerikanske ambassade i landet, som blev lækket via Wikileaks, forhandlede Telia med Bekzod Achmedov, som dengang var diktatorfamiliens højre hånd og nær ven med datteren. Samtidig var han direktør for mobilselskabet MTS, Telias konkurrent i Usbekistan.

Handelen var på to milliarder svenske kroner og blev indgået 4. juli 2007. Den ene anonyme kilde »fik da at vide, at Gulnara ville få aktier i det nye selskab, som Telia skulle opbygge. Gennem et lokalt selskab ville hun få omkring 20 procent. Og Telia ville købe aktierne tilbage to-tre år senere - til en forudbestemt pris,« siger han i aftenens afsløring.

Den anden anonyme kilde bliver spurgt, om der er en chance for, at Telias topchef, Lars Nyberg, ikke skulle være blevet informeret eller ikke have forstået, at det handler om bestikkelse. Svaret lyder:

»Ikke en chance, ikke en chance.«

Anklager: Beslutningen er taget i Sverige

Flere svenske medier skriver, at Bekzod Achmedov i sommer faldt i unåde i Usbekistan, og at han siden er forsvundet og efterlyst af Interpol.

Den svenske anklagemyndighed slog i retten i fredags fast, at »planlægningen af arrangementet er delvis sket i Sverige, beslutningen er taget i Sverige, og pengene er blevet betalt fra Telias konto i Sverige.«

I oktober afsløredes det, at Telia sandsynligvis har betalt store millionbeløb under bordet ved købet af det aserbajdsjanske mobilselskab Azercell.