Teleselskaber teaser med supermobil

Nokias længe ventede N9-mobil, markedsføres allerede nu som var det en ny iPhone.

Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forudbestil nu - så har du den, når den kommer. Sådan lyder dagens tilbud fra Telia, der fra i dag åbner op for forudbestillinger på den længe ventede Nokia-telefon, N9.

Også teleselskabet '3' har tidligere markedsført muligheden for at forudbestille supermobilen, mens TDC først kan levere mobilen senere på året. Også Telenor har udtrykt interesse for at sælge N9, man har dog ikke meddelt noget konkret.

Markedsføringen af mobilen er ganske påfaldende, da det ikke er hverdagskost at teleselskaberne flere måneder i forvejen hyper en mobil, og da slet ikke ikke, hvis det ikke er en iPhone.

Hos '3', der allerede i nogle dage har haft åbent for forudbestilling af N9, har interessen for N9 fra starten været overvældende

Hypet telefon

"Vi har kunnet se, at denne smartphone er en af de mest hypede, der har været længe. Det har virkelig været en, som kunderne har spurgt på. Vi fornemmer klart, at interessen er rigtig stor - og vi glæder os til at se den på hylderne," siger Mette Christiansen, kommunikationskonsulent hos 3.

Nokias N9-mobil er den første fra det finske selskab, der drives af det såkaldte MeeGo-styresystem, der er Nokias konkurrent til iPhonen og Android. Systemet er udviklet i fællesskab med Intel, og er - som Android - baseret på det åbne og frie styresystem Linux.

Dermed er N9 også et af de få reelle tilbud til smartphone-købere, der ikke ønsker at blive viklet ind i Apples, Googles eller Microsofts kløer.

Fordi MeeGo er helt nyt, er Nokias N9-mobil den første af sin art - og mobilen fik en fuldstændigt overvældende rosende modtagelse, da den blev lanceret tidligere på året. Der er tale om en sag fuldstændig uden knapper, men også uden den karakteristiske startskærm, som kendes fra både iPhone og Android.

Sær strategi

De tidlige anmeldelser af N9 har været ekstremt rosende, også blandt de amerikanske anmeldere. Det er noget af en bedrift, dels fordi Nokia forlængst er stort set forsvundet fra det amerikanske marked, og dels fordi amerikanske teknologianmeldere ofte interesserer sig mere for Android, iPhone - og øvrige USA-udviklede sager.

Op til salgsstart af N9 har der været upræget tvivl om både mobilens fremtid - og om, hvor den præcist sættes til salg. Det vides med sikkerhed, at den kommer i Danmark, men Nokia har meldt ud, at Storbritannien og USA ikke skal gøre sig forhåbninger om at se noget til N9. Og det endda til trods for, at mobilen forlods har fået en overordentlig varm velkomst i netop disse lande.

Årsagen til den besynderlige strategi skal måske findes i, at Nokia også barsler med en anden og langt større satsning - nemlig Windows Phone, der i fremtiden skal være selskabets primære smartphoneplatform.

Sea Ray blot en kopi

I forbindelse med lanceringen af N9, slap der også materiale ud, der viste selskabets kommende Windows Phone 7-mobil, kaldet Sea Ray. Der var dog her blot tale om en kopi af N9 rent hardwaremæssigt, altimens softwaren noget skuffende blot var standard-udgaven af Windows Phone 7.5, som også alskens andre mobilproducenter putter i deres Windows Phone-mobiler.

Selv om Sea Ray er den første mobil i Nokias nye stor-satsning, blev den dog totalt overdøvet af N9 - og det endda på trods af, at Nokias planer for MeeGo i fremtiden uvisse. Der er således ikke rapporteret om yderligere MeeGo-mobiler, men CEO Stephen Elop har tidligere, i et interview med finsk TV, antydet, at Nokia måske barsler med MeeGo-baserede tavlecomputere.

Selv om N9 ikke sættes officielt til salg i USA, er der allerede nu alskens kreative net-brugere, der har luret alternative måder at skaffe sig en N9 på. Blandt andet skulle det være muligt at købe en N9 i USA via Amazons engelske webshop.

Mobilen bliver dog en iPhone værdig i prisen: Den dyre model kommer herhjemme til at stå i knap 5000 kroner for udgaven med 64 GB, mens der senere på året kommer en billigere udgave med kun 16 GB.

Nokias kommende Windows Phone 7,5-mobiler starter dog i svær modvind. Microsofts markedsandel på smartphone-markedet er i frit fald, og hastigt på vej mod nullet, selv på selskabets egen hjemmebane i USA.

Microsoft håber dog, at opdateringen af systemet fra 7 til 7.5, der også kaldes Mango, vil vende den negative tendens.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!