Teleselskab blokerer Apples videosamtaler

Forbrugergrupper vil nu klage til myndighederne over at det store teleselskab AT&T planlægger at blokere for Apples videosamtale-tjeneste, Facetime.

Foto: Ryan Anson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap havde de danske teleselskaber fået en gang røg, fordi de har betinget sig i deres kundeaftaler til at blokere for tjenester som Skype, før en ny, tilsvarende sag begynder at rulle i USA.

Her er det AT&T, der nu kommer en tur i medievridemaskinen efter at selskabet nu har indført restriktioner på brug af Apples videosamtale-funktion Facetime, når den nye iPhone 5 kommer på hylderne fra på fredag.

Facetime virker på tværs af Apples mobile enheder og computere, men hidtil har den krævet trådløst internet for at virke. I fremtiden virker den også via mobiltelefonens dataforbindelse - og så er det pludselig muligt for folk, der har købt en datapakke med deres abonnement, at ringe gratis til alle andre Apple-brugere.

En del af softwaren

Funktionen, der gør det muligt, er ikke blot en del af iPhone 5, men derimod af iOS6, som alle brugere af nyere Apple-mobiler og iPads kan opgradere til. Men amerikanere, der har et af de billigere abonnementer hos AT&T, skal altså ikke gøre sig de store forhåbninger om, at bruge deres datapakker til at ringe gratis på denne måde.

Nu har tre forbrugergrupper i USA sendt en formel klage til AT&T, hvori de truer med at indbringe sagen for de amerikanske telemyndigheder, hvis ikke AT&T skifter kurs. Forbrugergrupperne klager over, at AT&T krænker principperne om netneutralitet - og at brugere, der tegner kontrakt om adgang til internettet, også skal have lov til at bruge internettet uden begrænsninger.

Også dansk ballade

Herhjemme skabte en tilsvarende sag for nylig ballade, da Berlingske afslørede, at teleselskaberne i Danmark har indført klausuler i deres kontrakter med kunderne, hvori de betinger sig ret til at blokere for visse tjenester, for eksempel IP-telefonitjenesten Skype, der kan bruges til at ringe gratis via mobilens dataforbindelse. Ændringerne er dog ikke af nyere dato, og der har endnu ikke være set eksempler herhjemme på, at teleselskaberne faktisk har blokeret for Skype eller andre tjenester.

I dag følger der ofte en stor mængde data med, når man tegner et mobilabonnement. Disse telepakker kan inkludere over ti gigabyte, men det er yderst sjældent at folk faktisk bruger de mængder af data - og hvis de gjorde, er det ikke givet, at pakkerne ville være så billige. Derfor er det en torn i øjet på teleselskaberne, hvis folk dropper de normale telefonsamtaler, til fordel for netop Skype, der bruger dataforbindelsen til at transmittere samtalen.

Netneutralitet krænkes

Debatten er dog mere omfangsrig end som så. I USA har man i årevis diskuteret fænomenet netneutralitet, der er aktuelt, fordi datamængderne ser ud til at vokse meget hurtigere end kablernes kapacitet til at transmittere dem.

Eller sagt med andre ord: Boomet i datamængder, der primært er er skabt af folks brug af datatunge videotjenester som Netflix og YouTube, betyder, at nettet på et tidspunkt vil løbe tør for plads. Og så vil brugerne opleve massevis af klumper i deres netforbindelser.

Problemet kan delvist løses ved at udbygge telefonnettene, men spørgsmålet er, hvem der skal betale for det. Teleselskaberne hævder, at milliardselskaber som Apple, Google, Facebook og mange andre må betale en del af regningen, fordi det er deres kunder, der skaber behovet for at trække nye kabler over hele planeten.

Ballade om regning

Omvendt hævder internetselskaberne, at teleselskaberne aldrig ville have solgt så mange internetforbindelser, hvis ikke de havde sørget for, at internettet rummede noget spændende indhold, og at krav om medbetaling i øvrigt ville vende den tunge ende nedad, fordi små innovative opstartsvirksomheder ville gå rabundus, hvis de pludselig skulle betale til teleselskabet for trafikken.

Tjenester som Facetime betyder større belastning af AT&Ts netværk, samtidig med at det er Apple, og ikke AT&T selv, der øger omsætningen, når kunderne bruger teknologien.

Foreløbig er debatten, både i USA, EU og herhjemme endt med, at både politikere og branchen har anerkendt, at nettets neutralitet - altså at al data er født lige, og at det ikke er i orden at blokere for tjenester, man ikke ikke kan lide.

Mens der gælder en række krav til det internet, der udbydes på faste forbindelser i USA, er kravene noget mere løse mobile forbindelser angår.

AT&T har foreløbig forsvaret sig med, at der ikke er tale om en blokering, fordi folk fortsat kan bruge Facetime alt det de vil, via det trådløse internet derhjemme - også når internetforbindelsen leveres af AT&T