Telenor stopper netoverflytning efter aflytningsskandale

Mobilgiganten vil nu bevare virksomhedernes data inden for Norges grænser, medmindre de udtrykkeligt ønsker at bruge Microsoft-løsninger.

Telenor - her hovedkvarteret i den nedlagte Fornebu-lufthavn - tager konsekvensen af afsløringsskandalen fra USA og vil nu lade virksomhederne beholde deres data inden for Norges grænser. Foto: Telenor Fold sammen
Læs mere

Et af verdens ti største mobilselskaber, norske Telenor, har stoppet overflytningen af kunder til Microsofts netløsninger for at sikre, at folks data forbliver inden for Norges grænser.

Telenor, der ejes med 53,97 procent af den norske stat, har indstillet den planlagte overflytning af sine erhvervskunder til Microsofts Office 365-nettjeneste, hvor man får netadgang til en række Microsoft-programmer, heriblandt sin elektroniske post.

Det sker ifølge den norske nyhedstjeneste Digi.no, fordi flere virksomheder har sat hælene i jorden oven på skandalerne om den massive overvågning udført af den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Alt forbliver i Norge

»Medierne har siden i sommer skrevet meget om overvågning fra NSA i USA, og hvilken udstrækning denne overvågning angiveligt skal have. På baggrund af dette ønsker vi at give kunderne et alternativ, således at de selv kan foretage et valg mellem denne skytjeneste og en ny forbedret version af E-post Bedrift, hvor al lagring og øvrig infrastruktur forbliver i Norge, og al drift og support udføres af Telenor,« siger Telenors pressekontakt, Kristin V. Tønnesen, til Digi.no.

Telenor havde ellers ønsket at droppe sin egenudviklede platform men fortsætter nu med med tilbuddet om at kunne sikre, at alle data forbliver inden for Norges grænser. Virksomheder, som gerne vil bruge Office 365, kan dog frit vælge dette, men det bliver som tilvalg og ikke som standard.

Telenor understreger dog, at der ikke har været en strøm af bekymrede virksomheder.

Tyskland og Brasilien vil også selv

NSA-afsløringerne har også fået de store tyske internetselskaber med Deutsche Telekom - Europas største teleselskab - i front til at strikke løsninger sammen, som garanterer, at al mest mulig trafik holdes inden for Tysklands egne grænser. Det gælder naturligvis ikke, hvis man selv opsøger udenlandske netsteder eller bruger udenlandske nettjenester.

Den brasilianske regering gør klar til en lov, som kræver, at alle teknologigiganterne forpligtes til at bevare data i Brasilien, altså opbygge datacentre, så brasilianerne - uanset at de er Google- eller Microsoft-brugere - får gemt deres data i datacentre i landet, så intet når ud over grænserne.