Telegiganters aktionærer kræver svar om aflytning

Ejerne af USAs to største teleselskaber kræver nu, at oplysninger om efterretningstjenesten NSAs aflytning fremlægges. Yahoo vil kryptere intern datatrafik, mens Googles bestyrelsesformand forudser en ende på censur takket være bedre kryptering, som skal holde snushaner ude.

Presset på den amerikanske regering og efterretningstjenesten NSA øges dag for dag. Arkivfoto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på den amerikanske regering i skandalesagen om efterretningstjenesten NSAs massive aflytning verden over øges i mange dele af verden.

Aktionærerne i to af USAs største teleselskaber, AT&T og Verizon Wireless, kræver nu, at selskaberne rykker ud med flere oplysninger om, hvilken rolle de spiller i masseovervågningen. Aktionærerne - hvoraf nogle er særdeles magtfulde og store - mener nemlig, at de skader kundernes tillid til selskaberne, at de ikke offentliggør mere om, hvilke data de deler med staten. Derfor skal begge selskaber offentliggøre detaillerede rapporter om, hvilke oplysninger der samles ind, og hvilke der deles.

Norge benægter aflytning

IT-giganterne Microsoft og Apple har tidligere fået afslag på at måtte offentliggøre flere detailler, hvilket kræver myndighedernes godkendelse.

Teknologigiganten Cisco, hvis grej holder sammen på store dele af Internettets infrastruktur, meldte for nylig ud, at de faldende salg i Kina delvis kan tillægges de stadig flere afsløringer af NSAs virke.

Tirsdag benægtede den norske efterretningstjeneste, at NSA skulle have aflyttet 33 millioner norske telefonsamtaler på blot en måned mellem 10. december 2012 og 8. januar 2013. Oplysningerne stammer fra flere papirer, som den tidligere efterretningsagent Edward Snowden har lækket. Snowden opholder sig i Rusland, hvor han har fået et års asyl. Efterretningstjenestens chef, Kjell Grandhagen, sagde, at telefonsamtalerne var sket i udlandet og overvåget af den norske tjeneste i kampen mod »international terrorisme« og andre norske militæroperationer uden for Norge.

Yahoo krypterer intern datatrafik

Internetgiganten Yahoo vil senest i 1. kvartal 2014 have krypteret al trafik, som går mellem Yahoos egne, interne servere. Det sker efter afsløringen af, at NSA har aflyttet den interne trafik hos Yahoo og Google. Den har hidtil ikke været krypteret, fordi den netop var intern, hvorimod al trafik fra serverne og ud til og fra brugerne har været krypteret. Krypteringen sikrer mod aflytning, selv om også kryptering kan brydes. Yahoo vil 8. januar lægge et mere avanceret krypteringssystem på sin gratis e-posttjeneste, som har omkring 275 millioner brugere.

Ifølge internetgiganten Google vokser antallet af henvendelser fra myndighederne med krav om udlevering af oplysninger. Siden 2010 er antallet fordoblet. Af 25.879 anmodninger på verdensplan kom de 10.918 fra USA. Danmark har 37 gange anmodet om at få udleveret oplysninger.

»Især den amerikanske regering argumenterer med, at vi ikke må dele oplysninger om anmodninger, som vi modtager (hvis vi modtager nogen) under Foreign Intelligence Surveillance Act (den særlige undtagelseslov for efterretningstjenester, red.). Men I har ret til at få besked,« siger Googles juridiske direktør, Richard Salgado, som sammen med andre IT-giganter har lagt sag an mod staten for at kunne offentliggøre flere detailler.

Bedre kryptering vil stoppe censur

Googles topchef, Eric Schmidt, sagde tidligere på ugen, at han forventer, at censur i verden vil høre op inden for ti år, og at bedre brug af kryptering vil sikre folk mod statslig overvågning. Den markante udtalelse kom ved en forelæsning på John Hopkins Universitetet.

»Jeg tror, at der er en reel chance for, at vi kan udrydde censur og muligheden for censur inden for et årti,« sagde han.

Google måtte selv i denne uge betale 17 millioner dollars i bøde til 37 amerikanske delstater, fordi internetgiganten lod hånt om indstillingerne i internetbrowseren på Apples iPhone-telefoner og alligevel sporede, hvad folk besøgte på nettet.

Den brasilianske regering står fast på kravet om, at teknologigiganter som Google og Facebook skal sikre, at alle brugeres data forbliver inden for Brasiliens grænser.

Det meddelte den brasilianske kommunikationsminister, Paulo Bernardo, tidligere på ugen trods protester fra selskaberne. Kravet kommer, efter at det er afsløret, at NSA har aflyttet den brasilianske præsident og har udspioneret millioner af brailianske internetbrugere. Loven går under navnet »Marco Civil de Internet«.

Brasilien og Tyskland afleverede i begyndelsen af november et fælles resolutionsforslag til FNs generalforsamling om at beskytte den enkeltes frihedsrettigheder. Initiativet kommer oven på afsløringerne af, at NSA gennem ti år har aflyttet forbundskansler Angela Merkels personlige mobiltelefon.