»Teknisk uheld - vi beklager!«

Apple, Microsoft og Hewlett-Packard slås med tekniske problemer i stor stil.

Det er anden gang inden for et år, at Apple må tilbagekalde defekte batterier til iPhone 5-telefonen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemerne tårner sig op for de store elektronikproducenter. Defekte batterier og overophedning plager Apple, Microsoft og Hewlett-Packard, som alle nu kæmper med at få bragt orden på det udstyr, som folk har købt.

Apple har nu medgivet, at nogle iPhone 5-telefoner blev solgt med defekte batterier, som alt for hurtigt løb tør for strøm. Derfor tilbyder Apple nu at bytte dem ud uden udgifter for telefonejerne.

Kan byttes fra fredag

Det er dog ifølge Apple kun »en meget lille procentdel« af iPhone 5-telefonerne, som har problemer. I USA og Kina kan man allerede få byttet batterierne ud. I Europa begynder Apple først fredag, 29. august, at tage imod byttere hos Apple-forhandlerne. Folk opfordres dog til at tage en sikkerhedskopi gennem iTunes eller iCloud, inden de afleverer telefonen.

Det er anden gang, at Apple er nødt til at give gratis reparationer på grund af defekte batterier. I oktober 2013 havde »et meget begrænset antal« iPhone 5S-telefoner »produktionsproblemer« med batteriet.

Microsoft kæmper samtidig med, at firmaets nye tavle-PC, den 12 tommer store Surface 3, rammes af overophedning. Det er Surface Pro 3-udgaven, altså den store version, og især dem, der har en Intel Core i7-processor indbygget, der volder kvaler. Microsoft lover at have en rettelse klar, som kan løse problemet, »så snart som muligt«. Ifølge Microsoft er der tale om »et meget lille antal« maskiner med problemer.

Surface Pro 3 kom i maj og har ellers fået gode anmeldelser som et alternativ til en traditionel PC.

Seks millioner ledninger kaldt tilbage

HP, som engang var verdens største PC-producent, indtil kinesiske Lenovo overhalede dem, har endnu større problemer og må nu kalde seks millioner ledninger til bærbare PCer tilbage af frygt for overophedning og dermed brand.

Ledningerne er fulgt med bærbare PCer af mærkerne HP og Compaq, mini-PCer og enkelte dokstationer, som er solgt mellem september 2010 og juni 2012. Det er den del af ledningen, der går fra vægstikket til selve strømforsyningen, der er problemet. Den er mærket med nummeret LS-15 på den plastikmuffe, som stikkes ind i strømforsyningen.

De amerikanske myndigheder oplyser, at HP har modtaget 29 rapporter om overophedning. I to tilfælde har varmen medført mindre forbrændinger, i 13 tilfælde har der været skader på inventar. Derfor skal man straks kontakte HP og undlade at bruge ledningen, lyder anbefalingen. De 5,6 millioner er i brug i USA, de 446.700 i Canada.

HP og Google tilbagekaldte i december 2013 i alt 145.000 strømforsyninger til HP Chromebook 11 af frygt for tilsvarende overophedning og brandfare.