Teenager løser ældgammelt Newton-problem

En 16-årig dreng har overlegent knækket koden til Isaac Newtons problem om flyvende objekters baner.

Denne herre, Sir Isaac Newton, har nu fået hjælp fra en måske noget uventet front. En 16-årig dreng har løst en af hans matematiske gåder. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Isaac Newton fik et æble i hovedet, nu er en teenager dumpet ned fra oven og har løst en af hans store matematiske gåder.  

Matematikere har i mere end 300 år forsøgt at løse Isaac Newtons problem med et objekts bane under påvirkning af både tyngdekraft og luftmodstand.

Det er nu lykkedes en 16-årig tysk teenager.

Shouryya Ray er oprindeligt fra Indien og bor nu i Dresden. Han har fundet løsningen på problemet og en anden matematisk gåde inden for partikeldynamik. Det har ellers tidligere kun kunne lade sig gøre ved hjælp at store datamaskiner.

Lavpraktisk betyder Rays bedrift, at man nu kan beregne en bolds bane og forudse, hvordan den vil ramme en mur og hoppe væk fra muren igen.

Ray var med sin klasse på tur til Dresden University og fik at vide, at problemet var uløseligt. Mere skulle der åbenbart ikke til for at teenageren tog kampen - og bolden - op. Shouryya Ray har løst komplicerede matematiske problemer for fornøjelsens skyld, siden han var seks år gammel.

- Men der er ting i skolen, som jeg ville ønske, jeg var bedre til - for eksempel fodbold, siger han til Daily Mail.

Det faglige synes i hvert fald ikke at være problemet. Han er blevet rykket to klasser op.