Techgiganter kræver indsigt i overvågning af Obama

En større gruppe af teknologiselskaber og organisationerkræver mere gennemsigtighed om dataovervågning i USA i et brev til den amerikanske regering og præsident Barack Obama.

63 amerikanske selskaber, organisationer og borgerrettighedsorganisationer opfordrer i et brev til den amerikanske regering og præsident Barack Obama til mere indsigt i overvågning af data. Arkivfoto: AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store teknologiselskaber som Apple, Google, Facebook og Microsoft er en del af en større gruppe af teknologivirksomheder og borgerrettighedsgrupper, der igen stiller krav om langt større gennemsigtig omkring de amerikanske myndigheders overvågning.

Senere i dag, torsdag amerikansk tid, vil gruppen ifølge techmediet All Things Digital i et brev fra 63 virksomheder, investorer, nonprofit organisationer og erhvervsorganisationer opfordre den amerikanske præsident Barack Obama og kongressen til at tillade udbydere af internet, tele og internetbaserede løsninger at indberette anmodninger om adgang til informationer vedrørende den nationale sikkerhed.

Konkret beder de om lov til at offentliggøre antallet af henvendelser fra myndighederne om adgang til information om deres brugere, antallet af brugere, konti, eller enheder der bliver bedt om information samt antallet af anmodninger om indsigt i grundlæggende informationer og abonnenter og lignende oplysninger, skriver All Things Digital, der er i besiddelse af en kopi af brevet, der offentliggøres senere i dag amerikanske tid. 

Højt råb til regeringen

Technyhedssitet beskriver opfordringen som et af de hidtil højeste opråb til regeringen, der er kommet i kølvandet på afsløringerne i Washington Post og The Guardian af, at de amerikanske efterretningsmyndigheder har direkte adgang til data som blandt andet e-mail, fotos, dokumenter, chat-udveksling og andre data, der er ligger lagret hos ni af USAs største internetselskaber.

Det fremgik af tophemmelige papirer, som dagbladene fik fingre i, om programmet, der bærer kodenavnet PRISM - og er en del af et hemmeligt overvågningsinitiativ fra 2007.

De amerikanske selskaber har i den amerikanske lovgivning ikke ret til at videregive eksistensen af anmodningerne vedrørende den nationale sikkerhed. Og det gælder især retskendelser om brugerdata i relation til loven »Foreign Intelligence Surveillance Act«.

Men flere af selskaberne har på skift efter afsløringerne netop anmodet om retten til at være mere åben om overvågning og fortælle om antallet af henvendelser vedrørende den nationale sikkerhed fra den amerikanske spiontjeneste, NSA. 

Overvågning offentliggjort bid for bid

Siden er antallet af henvendelser blevet offentliggjort bid for bid. Apple har blandt andet meddelt, at teknologigiganten på et halvt år i perioden 1. december 2012 til 31. maj 2013 har fået mellem 4.000 og 5.000 anmodninger om kundeoplysninger fra de amerikanske myndigheder.

For samme periode har internetselskabet Yahoo oplyst, at det har fået mellem 12.000 og 13.000 udleveringsanmodninger.

Det sociale netværk Facebook fik 9.000-10.000 anmodninger om 18.000-19.000 brugerkonti, mens softwaregiganten Microsoft fik 6.000-7.000 anmodninger om 31.000-32.000 brugerkonti.

Det har blandt andet være i forbindelse med sager om »svindel, drav, kidnapninger og anden kriminel efterforskning« hos Yahoo, og Apple har oplyst, at der har været tale om anmodninger fra politiet i forbindelse med røverier og andre former for kriminalitet, eftersøgning af forsvundne børn, eftersøgning af en patient med Alzheimer og håb om at forhindre selvmordsforsøg.

Både Facebook og Microsoft har oplyst, at de er blevet forbudt at liste særskilt op, hvor mange sikkerhedsrelaterede anmodninger eller hemmelige dommerkendelser om terrortrusler der er kommet.

Blandt de selskaber, der har deres navn på brevet til de amerikanske regering, er blandt andre AOL, Apple, Digg, Dropbox, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Reddit, Salesforce, Tumblr, Twitter og Yahoo.