Techgiganter fastholder pres på Obama

Nyt møde med den amerikanske præsident udløser fortsat kritik af indsatsen for at begrænse NSAs omfattende overvågning.

Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, ankommer til fredagens møde med præsident Barack Obama om den omfattende overvågning. Og præsidenten gør ikke nær nok for at få den stoppet, lød meldingen bagefter. Foto: Jim Lo Scalzo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bekymringen for den omfattende spionage, som den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA er afsløret i, får teknologigiganterne til at opretholde presset på præsident Barack Obama, som fredag mødtes med blandt andet Facebook-stifter Mark Zuckerberg og Google-topchef Eric Schmidt.

På dagsordenen stod - igen - de statslige overvågningsprogrammer, som siden den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer i sommeren 2013 har ændret hele verdens syn på og opmærksomhed om privatlivets fred.

På mødet, hvori også Netflix' topchef Reed Hastings og Dropbox' Drew Houston deltog, forsøgte Barack Obama at forsikre om, at den amerikanske regering er i færd med at ændre på efterretningstjenestens indsamling af data.

Zuckerberg ikke tilfreds

»Præsidenten gentog regeringens forpligtelse til at tage skridt, som kan give folk større tillid til, at deres rettigheder beskyttes, samtidig med at vigtige værktøjer, som kan holde os sikre, bevares,« hedder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus efter mødet, som Alex Karp, topchef for dataudgravningsselskabet Palantir Technologies, som delvis støttes af efterretningstjenesten CIA og har NSA på kundelisten, deltog i.

Men Mark Zuckerberg, som forleden havde ringet til Obama for at klage over nye afsløringer af overvågning, var ikke tilfreds.

»Selv om den amerikanske regering har taget nyttige skridt til at ændre på overvågningspraksis, er de slet ikke nok,« sagde han via en talsmand for Facebook.

Politisk stramning 28. marts

Barack Obama fremlagde i januar 2014 en række planlagte ændringer af den måde, som NSA kan samle oplysninger ind på. De vil bl.a. forbyde aflytning af ledere af venligtsindede eller allierede nationer som Tysklands kansler Angela Merkel, hvis private telefon i årevis blev aflyttet, og vil også ændre på, hvordan NSA må indsamle telefonoplysninger om amerikanerne. 28. marts skal indsamlingen af de såkaldte metadata - altså grundoplysninger om alle telefonsamtaler - behandles af politikerne med henblik på at blive ændret.

NSA har flere gange sagt, at de stadig flere rapporter i medierne om aflytningsskandaler, der alle bygger på dokumenter fra Edward Snowden, er upræcise, og at spionagen er afgørende for USAs sikkerhed.

Også topchefer fra Yahoo og LinkedIn var indbudt til mødet i Washington i fredags men var forhindret i at deltage.

Topcheferne mødtes også med Barack Obama i december.