TDC skal frem med priserne

Danmarks største telekoncern skal dokumentere sine bredbåndspriser, så konkurrenter ikke holdes ude af bredbåndsmarkedet. Ellers bliver TDC straffet.

Myndighederne strammer kontrollen med TDCs bredbåndspriser. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen beviser for, at TDC har fusket med priserne på bredbånd, så det ville blive umuligt for andre internetudbydere at tjene penge, hvis de lejede sig ind på TDCs linier. Til gengæld skal TDC fremover dokumentere sine bredbåndspriser bedre over for myndighederne - ellers falder hammeren.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil ikke pålægge TDC nye kontroller efter at have undersøgt, om landets største telekoncern satte sine detailpriser så lavt, at det reelt ville være umuligt for andre udbydere, der lejede sig ind på TDCs tele- og datanet at tjene penge på at sælge deres egne produkter, i fagsproget kaldet »margin squeeze« (pres på indtjeningsmargenen).

Bedre konkurrence på bredbånd

Til gengæld forpligter TDC sig til i de næste fem år at dokumentere, at prisforskellen mellem selskabets engrospriser - altså dem, som andre teleselskaber betaler - og detailpriser - som kunderne betaler - for bredbånd til privat er så stor, at konkurrenter ikke kan udelukkes fra markedet. Og sker det ikke, er det strafbart.

»Fremover kan myndighederne hurtigt og effektivt gribe ind, hvis TDCs prispolitik udelukker konkurrenter i strid med konkurrencereglerne. Afgørelsen forbedrer konkurrencen på markedet for bredbånd til private. Det bliver alt andet lige lettere for TDCs konkurrenter at gøre sig gældende på markedet og tilbyde forbrugerne bedre og billigere bredbånd,« siger Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Sagen er tre år gammel. Allerede i 2010 blev der klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over, at TDC havde fastsat sine detailpriser på bredbåndsmarkedet for lavt. Nu har Konkurrencerådet bilagt sagen, fordi TDC har sagt ja til at fremlægge dokumentation. Det indebærer, at rådet ikke har taget stilling til, om konkurrenceloven faktisk blev overtrådt.

Priser ændres ikke

»Vi er selvfølgelig tilfredse med, at klageren ikke har fået medhold. TDC er under streng kontrol fra både Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Erhvervsstyrelsen, og vi har en lang række interne procedurer, der sikrer, at vi overholder gældende regler,« siger koncerndirektør Miriam Hvidt fra TDC i en udtalelse.

Hun understreger, at TDC er indstillet på at ændre interne procedurer, hvis det bidrager til »en velfungerende og gennemsigtig konkurrence på det danske bredbåndsmarked«.

»I og med, at der ikke er påvist nogen former for overtrædelser, medfører afgørelsen ingen påbud, ligesom vi heller ikke skal ændre priser eller adfærd. Vi giver dog styrelsen tilsagn om, at vi fremover mere tydeligt dokumenterer, hvordan vi fastsætter priserne på vores kobberlinier,« siger Miriam Hvidt.