TDC-prishop slagter fastnettelefonen

1. april sætter TDC igen prisen op på fastnettelefonen. Men denne gang er prisstigningen en historisk nedsabling af fastnettet. Og gebyret for at betale regningen slår toppen ud af skalaen.

»Det er fandeme uhyggeligt, du!« Nu stiger prisen for at ringe fra fastnettelefonen til mobiltelefonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det er ikke en aprilsnar - men en del mennesker vil nok ønske, at det var. Når kalenderen viser 1. april, træder en styrtregn af prisforhøjelser fra telegiganten TDC i kraft, og prisforhøjelserne er denne gang så markante, at de effektivt vil være aktiv dødshjælp til fastnettet.

Alene gebyret for at overhovedet at få lov til at betale en TDC-regning via betalingsservice stiger 93,45 procent fra 5,04 til nu 9,75 kroner om måneden, men mest markant er det, at prisen for at tage sin fastnettelefon og ringe til en mobil nu stiger fra 87 øre til en rund krone.

Med prisstigningerne forsvinder nemlig de sidste økonomiske argumenter for at holde fast i fastnettet - og dermed er der tale om regulært dødsstød.

Av, av, av

»Smertegrænsen for den almindelige forbruger er nået nu. Der er ikke længere nogen økonomisk grund til at holde fast i en fastnettelefon. Frem til nu kunne man godt have et meget atypisk forbrug, der gjorde det billigere - men ikke længere. Fra nu af er det blot et spørgsmål om tid, før folk opdager det. De eneste, der kommer til at holde fast, er dem, der har fastnettelefon af vane eller tradition,« siger teleanalytiker og ekspert i telepriser, Torben Rune, direktør i rådgivningsfirmaet Netplan.

Udviklingen har taget fart de seneste par uger. I februar kunne teleselskabet »3« åbne et hårdtslående bal med tilbuddet om, at man nu ikke længere behøver at betale for sine taleminutter, hvis blot man køber en pakke med data fra selskabet.

Telia fulgte op med et tilsvarende tilbud om gratis tale i mobilen - og for begge selskaber gælder, at adgangsbarrieren er lav. Hos »3« kan man således slippe med blot at betale 159 kroner for den mindste datapakke med fri tale.

Men de tilbud var blot seneste mobile dansetrin i fastnettets dødedans, for priskrigen har stået på i årevis og har for længst for de fleste almindelige danskere helt udhulet argumentet for fastnettelefonen.

Hylende billig mobil

På fastnettet koster det således hos TDC 134 kroner om måneden i basisabonnementet, før man overhovedet har løftet røret. Hos mobilselskabet CBB, der ejes af Telenor, kan man både få et abonnement og tale i seks timer og samtidig spare 15 kroner. Og mens TDC tager et gebyr på 9,75 kroner for at betale regningen, koster en optankning med Dankort hos CBB et rundt nul.

Begynder man at tale, koster det fra 1. april en krone i minuttet at ringe til en mobil fra en TDC-fastnettelefon. Samme pris hos CBB er 34 øre.

Og CBB er blot et blandt mange selskaber, der har en sådan prisstruktur. De seneste ti år er priserne på mobiltelefoni styrtdykket i uset grad, og mens 500 timers tale hos Telmore for ti år siden kostede 36.000 kroner, kan man nu få samme taletid for 369 kroner - og oveni få fri SMS og 10 GB data med i pakken.

Men hvad sker der, når den sidste fastnetkunde tager sin mobiltelefon og afbestiller sit fastnetabonement. Svaret er kedeligere, end man skulle tro.

»Det bliver den mest udramatiske ændring nogensinde. Telefoncentralerne er jo for længst ændret til at være bredbåndscentraler, og de, der insisterer på at beholde fastnettelefonen, vil alligevel blive konverteret til IP-telefoni (internettelefoni, red.) på den nærmeste central. Hvad bredbåndet angår, vil kobberet holde en tid endnu, for selv om mobilt bredbånd vinder frem, efterspørger vi også tungere og tungere tjenester, f.eks. film via nettet,« siger Torben Rune, der forklarer, at også kobbernettet lakker mod enden, for i sidste ende vil vores fremtidige kommunikationsforbrug kræve lynende hurtige fiberforbindelser.

Kunder, der vil opsige abonnementet på grund af prisforhøjelserne, skal gøre det inden 15. marts.