Tavle-PCerne har slået PCerne i Danmark

Faldende priser og bedre indmad gør tavlecomputerne populære. Salget af smartphonetelefoner har derimod toppet og er på vej nedad.

Tavle-PCer er blevet et praktisk hverdagsredskab i mange danske hjem, blandt andet fordi priserne er faldet drastisk og udvalget blevet væsentligt større. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danskerne har for alvor taget tavlecomputerne til sig og købte i 2013 flere af de håndholdte computere end de traditionelle, bærbare PCer.

660.000 tavle-PCer blev der solgt i Danmark i 2013 mod 453.000 i 2012, og dermed befinder der sig nu over to millioner tavlecomputere i danske hjem, viser den årlige undersøgelse fra Branchen Forbrugerelektronik, foretaget af TNS Gallup blandt 2.000 afspurgte.

Et meget bredere udvalg og - måske især - stærkt faldende priser på tavle-PCerne, uden at der bliver gået på kompromis med den teknologiske indmad, har betydet en voldsom fremgang i salget, samtidig med at flere og flere vænner sig til at gribe tavlecomputeren til de hurtige opgaver i stedet for først at skulle starte den bærbare PC.

Sammenlagt blev der i 2013 solgt 1,2 millioner tavle-PCer, stationære PC, bærbare PCer og e-bogslæsere i Danmark. Tavle-PCerne udgør mere end halvdelen af det samlede salg.

Mobilsalget er toppet

Derimod er salget af smartphonetelefoner toppet. I 2013 blev der solgt 1,2 millioner styk. Det er 100.000 færre end i 2012. Udviklingen er ventet. På mange af de modne teknologimarkeder - og hertil regnes traditionelt Vesteuropa - er markedet ved at være mættet. Folk har simpelt hen allerede købt den smartphonetelefon, som skulle erstatte den gamle, »almindelige« mobiltelefon, og der er ikke længere heller så stor lyst til konstant at skifte til en nyere model, fordi mange af de nyere telefoner er endnu dyrere, uden at de samtidig tilfører afgørende nye funktioner. Derfor klarer mange sig fint med, hvad de allerede har.,

Samlet set befinder der sig nu 4,5 millioner smartphonetelefoner og 1,8 millioner almindelige mobiltelefoner i danske hjem.

De mest solgte mærker er i rækkefølge Apple, Samsung, HTC, Nokia, Sony, LG og Huawei, viser BFEs tal.