Tavle-PC i topklasse

Den nye Nexus 7 anno 2013 er et godt og hurtigt apparat, men der er også visse øv'er til Google, som står bag det hele.

Nexus 7, som Google har bedt Asus om at producere, har en rigtigt god størrelse og ditto vægt, og skærmen er en fornøjelse at bruge. Den er let at putte i lommen og tage med sig, og batteritiden er flot. Kuglepenne (og avisen!) følger ikke med - de angiver blot størrelsen. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere

Et dejligt apparat. Det er den samle(n)de konklusion på den syv tommer store/lille tavle-PC Nexus 7 fra Google, produceret af teknologigiganten Asus - en opdatering af sidste års model, der forvirrende nok også hedder Nexus 7.

Den nye Nexus 7 i det aflange og vældigt praktiske 16:10-format, der passer lige til jakkelommen, har frem for alt en klar og skarp skærm, der med en opløsning på 1.920 x 1.200 pixler (også kaldet WUXGA) er en fornøjelse at arbejde og lade sig underholde ved, og som reagerer øjeblikkeligt på fingerbetjeningen. Nexus 7 har en behagelig vægt på blot 290 gram og er med sin let gummierede bagside let at holde i et fast greb. Begge dele er væsentlige, hvis man f.eks. ligger i læser e-bøger på den, hvad den også egner sig ganske fint til.

Visse startkvaler

Trods mange dages hyppig brug er det fortsat ikke lykkes at blive gode venner med den fysiske Start-/Sluk-knap; hvor længe den præcis skal holdes inde for at tænde, er et mysterium og dermed en irritationskilde, men når den først tænder, glemmer man det igen ... indtil næste gang. Og så lykkedes det aldrig at slå den irriterende kliklyd på det digitale tastatur helt fra; den blev ved, når man tastede internetadresser ind, men var ellers stum som krævet.

Da det for en sjælden gangs skyld er Google selv, der leverer både software og hardware, kan man godt klandre internetgiganten for ikke at gøre det godt nok.

Første start volder nogle kvaler: Man vælger 24-timersur men kan derefter kun rette klokkeslættet ved at taste tidspunktet ind som AM eller PM; man skal altså bruge britisk tidsopfattelse, indtil man har klikket OK, hvorpå uret går rigtigt efter 24-timersskalaen. Sært. Dernæst kommer irritationen ved (hos Google som hos Apple som hos Microsoft) ikke at kunne bruge det nye apparat, før man har indtastet sit brugernavn - hvorefter man øjensynligt straks bliver intenst overvåget. Uanset at man slår fra, at man ikke ønsker at lade Nexus 7 bruge sin placering, kan man efterfølgende under Indstillinger > Placeringsadgang > GPS-satellitter konstatere, at det alligevel er tilladt diverse apps at bruge den indbyggede GPS. I den særlige Google Indstillinger-app er alskens funktioner, der sender brugerstatistik m.m. til Google, også slået til som standard. Intet under, at flere og flere opretter anonyme brugere, vælger anonymiseringstjenester på nettet o.s.v. Øv, Google!

Jo, den er fra Google

Til gengæld opgraderes Nexus 7 smertefrit og ganske automatisk til nyeste Android-udgave, 4.3 (»Jelly Bean«), som kommer i den rene udgave, fordi Google selv står bag. Forvent derfor ikke, at det forinstallerede programudvalg udfolder en mangfoldighed af forskellige producenter; der står »Google« på store dele af programpakken, og man gør klogt i at installere de yndlingsprogrammer, man har fra konkurrenterne, inden man starter Googles egne programmer og dermed pludselig har aktiveret en masse, som man straks fortryder.

Hvis man tidligere har prøvet en af de nyere Samsung-tavle-PCer, savner man funktionen med at kunne have flere programmer åbent sideløbende, ligesom på en PC. Men med den nye Android-udgave kan man oprette forskellige brugerprofiler, så forskellige brugere kan have hver deres indstillinger, og man f.eks. kan aktivere forældrekontrol på børnenes profil og ikke lade dem tilgå al e-posten.

Nexus 7 arbejder hurtigt, også når der skiftes mellem programmerne. Det indbyggede kamera (opløsning: fem megapixler) tager overraskende gode billeder, hvad tavle-PCer ellers ikke er kendt for. Og lyden fra de to indbyggede højttalere - en i hver side (og det skal man ikke tage for givet) - er både klar og fyldig, uanset om man ser film eller hører musik. Selve filmafviklingen er også behagelig med de skarpe og farveklare billeder, men som enhver tavle-PC har også Nexus 7 refleksioner i skærmen, så snart der er for meget lys i nærheden. Det er alle tavle-PCers store problem, også hvis man bruger dem til at læse e-bøger på i stedet for en ægte e-bogslæser, som ikke lader sig påvirke af selv det kraftigste sollys. Og overførslen til og fra en PC klares enkelt og overskueligt med Windows Stifinder.

God størrelse og vægt

Batteritiden virker udmærket, og slår man det trådløse net fra, når man ikke har brug for det (eller for at sende Google flere statistikker over, hvad man foretager sig på Nexus 7), varer det mange dage, før man skal finde en stikkontakt - også hvis man ser mange film.

Desværre er eneste udgang fra Nexus 7 strømstikket med USB i den anden ende. Man kan ikke sætte ekstra SD-kort i og få mere lagerplads, selv om de indbyggede 16 GB på testeksemplaret holder rigtigt længe, bare man sletter film m.m., når man har set dem. Et nok så tyndt hylster eller en pose til beskyttelse af skærmen - i det mindste, indtil man får købt et rigtigt hylster - står også tilbage at ønske inkluderet i pakken.

Alt i alt er Nexus 7 dog en rigtigt god tavle-PC i god størrelse og vægt og til en fornuftig pris.