Sygdomme er blevet globale

Smitsomme sygdomme spredes lettere og hurtigere end nogen sinde før, advarer WHO i sin årlige rapport om den globale sundhedstilstand.

Flypassagerer i Beijings International Airport. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere

I den globale landsby spredes nye sygdomme med hidtil uset hast, skriver Verdensssundhedsorganisationen, WHO.

Hvert år foretages der over 2 milliarder flyrejser verden over, og nogle af passagererne bringer smitsomme sygdomme mellem to kontinenter på få timer.

Siden 1967 har vi set mindst 39 helt nye sygdomme dukke op, såsom SARS, ebola og HIV. På grund af klodens stadigt stigende rejseaktivitet spreder sygdomme sig hurtigt over grænserne, det gælder også gamle kendinge som influenza, malaria og tuberkulose.

Alene i de sidste fem år har WHO registreret over 1100 forskellige epidemier med fx kolera og polio, og organisationen vurderer at pandemien - den verdensomspændende epidemi - rykker stadig nærmere.

Men med ild skal ild bekæmpes. WHO anbefaler at udnytte den større globale sammenhæng til at mindske risikoen for at vi gør sygdommene til globetrottere.

Der er seks nøgleområder i WHO-anbefalingerne for "en sikrere fremtid: global sundhed og sikkerhed i det 21. århundrede", blandt andet at alle lande skal følge det internationale sundhedsregulativ, som blev vedtaget i 2005.