Sygdom giver måske lav intelligens

Forskere mener, at befolkningerne i lande med meget sygdom muligvis er dummere, fordi kroppen bruger ressourcer på infektioner frem for at udvikle hjernen.

Lav intelligens i afrikanske og andre lande kan skyldes, at befolkningen i disse lande i den konstante kamp mod sygdomme har udviklet et stærkt immunforsvar på bekostning af hjernekapaciteten.

Randy Thornhill, professor i evolutionsbiologi på University of New Mexico i USA, mener ifølge Videnskab.dk, at befolkninger i lande med meget sygdom muligvis er blevet dummere, fordi kroppen bruger sine ressourcer på at bekæmpe infektioner frem for at udvikle hjernen.

Sammen med kolleger har Thornhill sammenlignet undersøgelser af intelligenskvotienten (IQ) i forskellige befolkninger.

Tallene følges, så lande med høj grad af sygdom har en lav IQ-score.

De amerikanske forskeres artikel er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of Royal Society.

Forskerne bag hypotesen understreger dog, at det kræver mere omfattende forskning at afgøre, om hypotesen holder. Samme opfattelse har Morten Overgaard, leder af Cognitive Neuroscience Research Unit under Århus Universitet og Hammel Neurocenter.

- Det er muligt, at forskerne har ret, men der kan være konkurrerende forklaringer, siger han til Videnskab.dk

Overgaard mener, at man skal være forsigtig med at basere sig på IQ-test, fordi, som han siger, "de er et mærkeligt cirkulært lukket kredsløb".

- Det betyder ikke, at en IQ-test ikke siger noget om virkeligheden. Men det kræver formentlig en træning i aflæsning af abstrakte figurer, som er fraværende i afrikanske landsbyer, at klare sig godt i en IQ-test, siger Morten Overgaard.

/ritzau/