Sydpolen forurenet årtier før Amundsen

Menneskers miljøforurening havde bredt sig til Sydpolen flere årtier før, nordmanden Roald Amundsen i 1911 stred sig tværs over det ellers uberørte iskontinent.

Satellitfoto af Antarktis Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I december 1911 nåede den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen frem til klodens geografiske sydpol som det første menneske nogensinde.

Men i vis forstand kom han ikke først.

Flere årtier før havde mennesker nemlig plantet deres tydelige miljøaftryk lige midt i det ellers uberørte og næsten utilgængelige Antarktis. Det viser amerikansk forskning med dansk deltagelse.

I de senere år har et forskerhold under ledelse af Joe McConnell fra Nevadas Desert Research Institute udboret iskerner 16 forskellige steder på det isdækkede kæmpekontinent, herunder på selveste Sydpolen.

Formålet var at måle koncentrationen i islagene af tungmetaller, ikke mindst bly, fra menneskelige aktiviteter.

»Vores nye målinger viser den dramatiske påvirkning fra industrielle aktiviteter som smeltning, minedrift og afbrænding af fossile brændsler i selv det fjerneste hjørne af verden,« udtaler Joe McConnell og tilføjer, at blyforurening tydeligt kan spores overalt i Antarktis helt tilbage fra 1880erne.

»Tanken om at Amundsen og Scott rejste over sne, der var tydeligt forurenet af bly fra smeltning og minedrift i Australien, og at blyforureningen dengang var næsten lige så kraftig som på noget andet tidspunkt siden, er - for at sige det mildt - overraskende,« fortsætter han.

Læs også: Vulkaner ulmer under Antarktis

Lektor Paul Vallelonga fra Center for Is og Klima på Københavns Universitet er medforfatter på forskningsartiklen og siger i en pressemeddelelse, at selv om koncentrationen af det meget miljøfarlige tungmetal er og var temmelig lav, så steg den ca. seks gange på Antarktis i slutningen af 1880erne.

Det er næsten direkte sammenfaldende med starten på omfattende minedrift i Broken Hill i det sydlige Australien samt med smeltning af metaller i den relativt nærliggende havneby Port Pirie.

Læs også: Jorden har slået kulderekord

Den antarktiske blykoncentration nåede sit højdepunkt omkring år 1900 og forblev høj frem til slutningen af 1920erne. Derefter var der en række mindre fald, men efter Anden Verdenskrig steg koncentrationen atter støt frem til omkring 1975.

Siden 1990erne er blymængden dog faldet på Antarktis, bl.a. som følge af udfasning af bly i benzinen i mange lande på Den Sydlige Halvkugle. Men koncentrationen er stadig ca. fire gange højere end før starten på industrialderen.

Forskningsresultatet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.