Sverige tæller ned til stort hackerangreb

Klokken 14.30 fredag vil hackergruppen Anonymous gennemføre sin »største aktion nogen sinde«.

Hackergruppen Anonymous har gennem YouTube sendt en videohilsen til Sverige om, at den ikke lige glemmer - med henvisning til, at politiet forleden lukkede en fildelingstjeneste i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige forbereder sig i disse timer til, hvad hackergruppen Anonymous har kaldt den »største aktion nogen sinde«. Den sætter ind mod de svenske myndigheder klokken 14.30.

Ugen igennem har hackere lagt flere offentlige myndigheder, domstolene, Riksbanken, et par banker og det svenske nyhedsbureau TTs netsteder ned ved udmattelsesangreb, hvor de fjernstyrer massevis af computere til på samme tid at besøge bestemte netadresser, som derefter bukker under på grund af overbelastning.

Angrebet begynder klokken halv tre

I en film, som er lagt på den Google-ejede videotjeneste YouTube, har en maskeret talsmand fra Anonymous truet med at sætte et storstilet angreb ind klokken halv tre fredag eftermiddag, og det svenske politi vil ligge først i angrebsbølgen.

Aktionen er en hævn for politiets razzia mod nethottellet PRQ tidligere på ugen. Det tilbyder tjenester til fildelingssteder og blev tidligere brugt af Pirate Bay, som også havde svensk ophav. Desuden har PRQ lagt plads til Wikileaks, som har offentliggjort tusindvis af hemmeligtstemplede dokumenter om bl.a. krigen i Irak.

Anonymous har via Facebook inviteret andre til at deltage i aktionen.

Politiet tror ikke på succes

Hos Rikspolisstyrelsen tror man ikke, at angrebet får større betydning.

»Vi forbereder os så godt, som vi kan, for at begrænse skaderne og komme op så hurtigt som muligt igen. Tidligere har det taget op mod et døgn at få netstederne op igen. Nu har det blot omkring 20 minutter,« siger Anders Ahlqvist, ekspert i IT-kriminalitet, fra Rikspolisstyrelsen.

Den svenske tabloidavis Aftonbladet skriver, at der er ubekræftede forlydender om, at gruppen også vil slå til mod forsvarets efterretningstjeneste FRA, efterretningstjenesten Säpo, forsvarskommandoen og Antipiratbyrån, som bekæmper ulovlig kopiering af musik og film.