Sverige lytter med på vores datatrafik

Svenske efterretningstjenester må følge med i al mobil- og datatrafik, der krydser grænsen.

Svensk politi har ikke blot ret til at kontrollere den kørende trafik over grænsen, men også datatrafikken, der går den vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN RASMUSSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hel del af den danske datatrafik går via Sverige, og her er både ører og øjne lange, for myndighederne har ved lov ret til at følge grundigt med i alt, der passerer grænsen.

Danskernes taletrafik forbliver i Danmark hos alle de fire største teleselskaber, men det gør datatrafikken ikke. Danmarks største teleselskab, TDC, anslår, at under ti procent af TDCs datatrafik kører den vej. Telenor sender »en vis del« via Sverige, men har datacentre m.m. stående i Danmark. Telia sender kun datatrafik via Sverige, som danske Telia-kunder selv sender den vej, hvilket er 15-20 procent. Hos »3« går al datatrafik via Sverige. »3«s danske og svenske selskab arbejder tæt sammen, og da den svenske del er langt større end den danske, befinder central infrastruktur sig i Sverige.

Teleselskaberne forsøger at sikre sig ved at kryptere datatrafikken.

Sverige udvidede i november 2012 den omstridte lov fra juni 2008, som giver Försvarets Radioanstalt (FRA), der er forsvarets efterretningstjeneste, lov til at følge med i al mobil- og datatrafik, som krydser Sveriges grænser. Med lovændringen fik også både rigspolitiet og efterretningstjenesten Säpo adgang. Og der må også kikkes på selve indholdet – dog først med en dommerkendelse i hånden.

80 procent af al norsk internettrafik går via Sverige, og Norge satte derfor massivt ind på at beholde mere trafik inden for grænserne. Også teleselskaberne i Danmark begyndte at justere på deres net for at holde mest mulig trafik inden for Danmarks grænser, men da større og større dele af taletrafikken sker som IP-telefoni, altså digitalt via internetteknologi, er det blevet langt sværere at styre de digitale stumpers vej.

Fra Sverige til USA

Nylige afsløringer fra den afhoppede, amerikanske efterretningsagent Edward Snowden viser, at Sverige – ligesom Danmark – er med i samarbejdet kaldet »De ni øjne«, en slags kategori to i efterretningslaget med den skandaleramte efterretningstjeneste NSA, der er afsløret i massiv – og også ulovlig – overvågning i mange lande.

»Danmark sender rigtigt meget nettrafik til USA, men problemet er lige så meget vores allierede – altså nabolandene. Der er rygter om aftaler med amerikanerne, så når vi er på nettet, og trafikken går over nabolandene, er der allerede dér risiko for, at den kan ende hos amerikanerne. Men lige nu er det spekulationer og rygter,« siger Shehzad Ahmad, chef for IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, der overvåger den danske del af Internet.De danske teleselskabers brancheforening, Teleindustrien i Danmark, understreger, »at danske teleselskaber ikke assisterer udenlandske efterretningstjenester med at foretage ulovlig overvågning af dansk tele- og internettrafik. Danske teleselskaber foretager logning af tele og internettrafik efter logningsreglerne. Og aflytninger og overvågning sker alene på politiets foranledning og efter dommerkendelse fra en dansk domstol.«

Den svenske FRA-lovgivning er ifølge Svenska Dagbladet sandsynligvis oprindelig etableret, fordi omkring 80 procent af al international telefon- og internettrafik fra Rusland dengang gik via store søkabler over Sverige. I dag drejer det sig måske om 60 pct.