Supertynde fladskærme på 55 tommer

Både LG og Samsung er klar med de første OLED-fladskærmsfjernsyn med knivskarpe farver. Prisen ventes halveret om et år.

LGs 55 tommer store OLED-TV afsløres af den sydkoreanske elektronikgigants teknologidirektør, Scott Ahn (til højre) Fold sammen
Læs mere
Foto: LG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Billedet står knivskarpt, farverne er ualmindeligt klare, og selve fladskærmsfjernsynet er blot fire millimeter tyndt.

To af verdens største producenter af fladskærms-TV, LG Electronics og Samsung, er begge klar med, hvad de tror er fremtidens fjernsyn - dog endnu kun for dem, der har pengepungen i orden. Begge de sydkoreanske elektronikgiganter fremviser deres 55 tommer store OLED-TV på Consumer Electronics Show (CES), verdens største messe for forbrugerelektronik, i Las Vegas i det sydvestlige USA. Begge er de verdens største af slagsen.

OLED-teknologien giver de hidtil mest naturtro farver på en fladskærm, så også sort virkelig er sort, hvilket på almindelige fladskærme længe har været en udfordring. Teknologien reagerer omkring 1.000 gange hurtigere end normale LED-/LCD-skærme, som i Danmark udgør omkring 80 procent af hele fladskærmssalget.

Med organisk lysudsendende dioder kan OLED-fjernsyn gøres tyndere og lettere end nuværende LCD- og plasmaskærme, men hidtil har de kun fandtes i meget små størrelser og til rigtigt høje priser. Det sidste vil fortsat være tilfældet. Forventeligt vil de ligge på omkring 8.000 dollars (45.700 kroner), når de senere i år kommer i almindelig handel, og så falde i pris til omkring halvdelen i slutningen af 2013, lyder spådommen fra analysefirmaet NPD Display Search.

LGs model er blot 4,7 mm tynd og vejer 7,5 kilo og kan ligesom Samsungs model vise 3D. Samsung kalder sin version for Super-OLED og har indbygget kamera i fladskærmen, så den også kan bruges interaktivt, f.eks. til en videosamtale med familie eller venner eller til at blive styret med enklere bevægelser.

Samsung har ikke offentliggjort prisen på sit 55-tommer OLED-TV.

Fordi OLED-teknologien ikke kræver baggrundsbelysning, er det muligt at gøre TV-apparatet supertyndt.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).