Supercomputeren Roadrunner bliver pensionist

Verdens engang hurtigste supercomputer er blevet slukket og skal nu skilles ad.

Roadrunner fylder 288 køleskabsstore skabe, men nu skal den pilles fra hinanden. Foto: Los Alamos/IBM Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Roadrunner har løbet sin sidste tur. Den fem år gamle supercomputer, som sprængte alle rammer ved at kunne klare en million milliard udregninger i sekunder (og en billion er en million millioner), er sendt på pension.

Roadrunner, som deler navn med den lynhurtige struds i tegnefilmsserien med den og den uheldige prærieulv, står i Los Alamos National Laboratory i New Mexico, USA, og den er betragtelig i omfang. Det kræver 288 køleskabsstore skabe at huse alle dens dele, men så er den også - stadig - en af verdens hurtigste supercomputere.

HIV- og våbenforskning

Engang var den den hurtigste. Den har været brugt til at skabe modeller af vira og til mere avancerede studier af HIV og af fjerne dele af universet, men den har også bidraget til forskning i kernevåben. Det indbefatter simuleringer, som skal sørge for, at sikkerheden og pålideligheden af det aldrende arsenal fortsat er i top.

Nu er den imidlertid blevet erstattet af en kollega, som er endnu hurtigere. Den hedder Cielo og har siden 2010 været brugt af våbenforskningslaboratoriet. Roadrunner kostede oprindelig lige omkring 700 millioner kroner at udvikle, og det var IT-giganten IBM, der stod bag. Sammen med Los Alamos-laboratoriet byggede IBM Roadrunner af dele, der var i almindelig handel. Det krævede 25 lastvognstog at bringe supercomputeren fra New York til det nordlige New Mexico, hvor den har haft til huse i fem år.

Cielo har kostet det halve - 313 millioner kroner - men arbejder endnu hurtigere, takket være nyere teknologi, og fylder derfor også mindre.

Skal skiles ad

»Roadrunner fik os alle til at tænke på nye måder at bygge og bruge en supercomputer på. Specialprocessorer blev sat i på nye måder på nye systemer og blev brugt på nyskabende vis. Roadrunner fik alle til at vise opmærksomhed,« siger Gary Grider fra Los Alamos National Laboratory.

Supercomputeren rummer 12.000 tilpassede udgaver af den processor, som oprindelig blev skabt til Sonys spillekonsol Playstation 3 og 92 kilometer optiske fiberkabler.

Roadrunner blev lukket 31. marts og skal i løbet af april skilles ad, så snart de sidste eksperimenter er foretaget med dens styresystem.

»Selv i døden forsøger vi at lære noget af Roadrunner,« siger Gary Grider.

Roadrunner sprængte den såkaldte petaflopgrænse, altså 10 med 15 nuller efter beregninger i sekundet. Vindmøllegiganten Vestas' supercomputer »Firestorm« fra 2011 ser ud til at være den hurtigste i Danmark med 150 teraflop udregninger i sekundet - svarende til 30 millioner pr. dansker i sekundet.

Opdateret kl. 12.33. Artiklen beskrev oprindelig Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som indehaver af danmarksrekorden med en supercomputer, der klarer 46 teraflop, men Vestas synes at have overgået den.