Supercomputere bliver tusind gange hurtigere

Vi får hundrede og tusind gange hurtigere computere om seks til ni år, mener eksperterne.

Kina løber i øjeblikket med titlen om at have verdens stærkeste supercomputer: Tianhe-1A. Det skriver organisationen top 500. Fold sammen
Læs mere
Foto: GENO ZHOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapløbet om verdens stærkeste computer er fortsat i fuld gang. Ifølge organisationen Top500, som varetager en liste over verdens kraftigste computere, er det den kinesiske computer Tianhe-1A, som i skrivende stund topper på listen. Denne kan lave beregninger på over 2,5 tusind billioner beregninger i sekundet, det vil sige 2,5 petaflops.

Læs også: Verdens stærkeste computer
Læs også: Tyskland med verdens stærkeste

Men det stopper ikke der. Om seks år kan computere være klar til at yde hundrede teraflops, og i 2019 skal det være muligt med at arbejde tusind gange hurtigere, nemlig med exaflops.

»Det som først og fremmest sætter begrænsningen på udviklingen af supercomputere er økonomi og ikke de tekniske udfordringer,« siger Jack Dongarra fra University of Tennessee til websitet informationweek.com. Udviklingen kan dermed komme til at følge Moores lov, det vil sige, at der kan ske en fordobling af kapaciteten hver 18. måned.

Dave Turek fra IBM er enig i, at denne udviklingen er mulig. Turek mener, at såkaldte exascale-computere, det vil sige computere, som overgår petaflops-skalaen, vil være klar i 2019. Igen er det økonomien, som afgør, hvor hurtig den teknologiske udvikling kommer til at ske.

Læs også: Masseudgivelser fra Dell
Læs også: MSI med kæmpepakker

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's norske søster-site, Hardware.no
Oversat af Stina Resting