Supercomputer forudsagde arabisk forår

Et opsigtsvækkende projekt, hvor supercomputere overvåger nyheder, kan måske bruges til at forudsige revolutioner og andre begivenhder i fremtiden.

Supercomputere kan måske i fremtiden forudsige ting, før de sker. Her en japansk supercomputer. Fold sammen
Læs mere
Foto: RIKEN/Handout
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi ved endnu ikke om det bliver blå eller rød blok, der vinder valget på torsdag - men det ved supercomputeren Nautilus i Tennesee.

Måske.

Et nyt forskningsprojekt, der går ud på at overvåge nyheder og bruge dem til at forudsige fremtidens begivenheder, har nemlig vist sig ganske lovende, og har allerede forudsagt både revolutionen i Egypten og Osama Bin Ladens tilholdssted.

Systemet er blevet udviklet i USA på Illinois Universitet og er på en gang både meget simpelt og meget avanceret. Ideen er nemlig meget grundlæggende, at man ved automatisk at overvåge og analysere teksterne i alverdens nyhedshistorier kan afkode hvilken retning historien vil gå fremadrettet.

Overvågningen er dog ganske avanceret - og artiklerne afkodes for både geografi, som fx. om de indeholder ordet Afghanistan, Herlev eller Egypen, samt af det, der bedst kan beskrives som vibrationer. Det kan fx betyde om artiklen indeholder negative eller positive ord, og hvem historien omhandler.

I tilfældet Egypten forudsage computeren således, at der var store omvæltninger på vej. Medierne blev nemlig op til Mubaraks afgang tiltagende mere sortsynede og negative - og i begyndelsen af 2011 var stemningen i nyhedshistorierne så negative, at det stod klart, at noget var ved at ske.

Eller det vil sige: Det stod klart for computeren Nautilus, for ingen andre havde på daværende tidspunkt luret, at Hosni Mubarak var på vej til at falde efter 30 år på posten.

"Kigger man på tonekurven, fortæller den, at verden bliver mørkere så hurtigt og så kraftigt imod ham, at det synes umuligt at han ville overleve", siger Kalev Leetaru, systemets skaber, til britiske BBC.

Maskinen er blevet fordret med over 100 mio. nyhedsartikler helt tilbage fra 1945 som den analyserer med en kraft på 8,2 terraflops - eller svarende til den maskingkraft, som 1042 processorer kan levere.

Maskinen har også forudsagt hvor Osama Bin Laden ville blive fundet - med en præcision på 200 kilometer. Det var en forudsigelse, der baserede sig på alle de massevis af historier, der blev offentliggjort med informationer om, hvor Bin Laden måske holdt sig skjult.

Men hvem vinder så på torsdag - bliver det rød eller blå, Helle eller Lars - og hvordan kommer til at gå med kuglestøderen Joachim B. Olsen eller Tom Gillesberg fra Schiller Institutets venner ?

Vi ved det desværre ikke, for maskinen kan ikke arbejde i realtid endnu, Det er manuelt arbejde at fordre den med artikler, og derfor kan den endnu kun forudsige begivenheder som allerede er indtruffet.

Ifølge Kalev Leetaru kan systemet dog sagtens med tiden udvikles til at arbejde i realtid, og også til at være mere præcis, så den ikke blot forudser at 'noget er ved at ske' i Egypten, men også med hvem og præcis hvor, det vil ske.

Kalev Leetaru sammenligner sit system med vejrudsigter, der ofte tager fejl, men ikke så tit, som hvis vi havde gættet fuldstændig tilfældigt.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!