Stress og depression svækker dit DNA

Det er ikke kun humøret der får sig et dyk, når man rammes af en stressrelateret depression. Også DNA’et lider overlast, viser ny forskning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Alle, der har været ramt af folkesygdommen stress, ved også, at der er højt at flyve og dybt at falde. I værste tilfælde kan stress munde ud i en svær depression, der påvirker humøret og energiniveauet kolossalt.

Nu viser ny forskning at depression forårsaget af stress ikke kun påvirker den psykiske tilstand. Det svækker i sidste ende selve DNA'et, skriver Videnskab.dk

»Disse resultater viser, at ændringer i mængden af mtDNA og telomerlængde er konsekvenser af stress, der er på vej ind i en deprimeret tilstand. Resultaterne identificerer øgede mængder af mtDNA som en molekylær markør og har stor betydning for at forstå, hvordan stress forårsager sygdommen,« skriver forskerne i den videnskabelige artikel.

I alt er 11.000 personer, som alle har haft en historik, der indebærer stressrelateret depression, blevet undersøgt.

Læs mere på Videnskab.dk: Skizofreni og depression kan udvikle sig i mors mave

Undersøgelserne viser, at kroppen, i forsøget på at kompensere for det manglende humør, går ind og overproducerer det DNA, vi kalder for Mitokondrie (mtDNA), som er til for at bringe energi ud til cellerne.

For at afklare konsekvenserne af denne overproduktion udsatte forskerne forsøgsmus for fire ugers stress. Det viste sig, at musenes Mitokondrie-DNA steg, mens længden på deres DNA-telomerer blev reduceret betydeligt.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan stress slå ihjel?

Telomerer er små hætter, som sidder yderst på DNA'et og som beskytter kromosomerne mod nedbrydning. Derfor indikerer resultaterne, at stressrelateret depression kan være med til at forkorte levetiden.

Dog er et DNA i stand til at genopbygge sig selv, når depressionen nærmer sig sin afslutning. Derfor kan det ikke fastslå, at depression udgør en fysisk fare for forkortet levetid.