Streaming vipper fildeling af pinden

En undersøgelse fra YouSee viser, at musik- og videostreaming nu udgør en større del af den skandinaviske internettrafik end fildeling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netfilm, VOD, klikkefilm eller videostreaming - kald det, hvad du vil. Teknologien er kommet for at blive, hvilket HBOs og Netflix' indtog på det nordiske marked illustrerer.

Læs også: HBO udsætter sin nordiske premiere

Nu kan vi se, hvad vi vil, når vi vil, hvor vi vil. Film og musik skal være lige så let tilgængelig på smartphonen som på TV'et - og på tavlecomputeren som på PC'en.

Danske YouSee, der leverer TV og bredbånd, har nu gennemført en undersøgelse, der viser, at streaming nu er den største trafikkilde på internettet i Skandinavien. Dette gælder både video og musik.

Følger amerikansk udvikling


Denne graf fra YouSee viser udviklingen. Foto: YouSee

I undersøgelsen har YouSee indsamlet information fra sine 400.000 kunder. Den samlede streamingtrafik udgør nu 38 procent af trafikken på nettet. På kort tid er fildeling faldet fra at udgøre 50 til 30 procent.

»Udviklingen er kommet ret præcist et år efter USA, hvor streaming sidste år fortrængte fildeling som den dominerende trafik-type,« siger udviklingsdirektør i YouSee, Anders Blauenfeldt, ifølge FlatpanelsDK.

Blauenfeldt forventer, at streamingandelen vil stige yderligere i takt med, at flere og flere dropper DVD'en og begynder at leje film og TV-serier på nettet.

Satser stort

YouSee satser på sine egne nettjenester. De satser også på sin egen struktur inden for internetforbindelser, der skal give kunderne langt hurtigere downloadhastighed end upload.

»Jo større en andel, streaming udgør, des mere skæv bliver bredbåndstrafikken. Gabet mellem up- og download vokser, også hos den enkelte kunde. Man får simpelthen mere brug for download- end uploadhastighed, og det er faktisk det stik modsatte af, hvad mange har forventet tidligere,« forklarer Blauenfeldt.

YouSee er på vej med sin egen streamingtjeneste ved navn YouBio. De er lige nu i gang med et større byggeprojekt, der skal øge internetkapaciteten i forbindelse med denne tjeneste.

Læs også: YouSee i kødet på Netflix

Læs artiklen på teknofil.no

Oversat af Janus Bødker.