Stor opmærksomhed om Firefox-mobilerne

Der er intens interesse for den nye dreng i mobilklassen, Firefox OS. Nu hopper også Sony med på vognen. Berlingske har prøvet en Firefox-telefon.

Det nye mobilstyresystem Firefox OS ligner på mange måder Android. Foto: Mozilla Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Der er en lidt sær stemning i Barcelona, hvor verdens største mobilmesse i disse dage løber af stablen. Selv om producenterne står i kø for lancere nyheder, er der en umiskendelig interesse for Mozilla og Firefox OS-projektet, der reelt tiltrækker sig mere opmærksomhed, end man måske ville forvente.

Mandag blev messen skudt i gang - og det skete med pressemøder hele vejen rundt, hvor nyhederne dog ikke ligefrem slog toppen ud af skalaen. Til gengæld samler meget interesse sig om Firefox OS - den lille rebelske mobilplatform, der allerede søndag kunne tyvstarte messen med nyheden om, at selskabet nu har indgået aftale med 18 store teleselskaber og fire mobilproducenter.

Sony går også med

Mandag kunne Sony som den femte hardwareproducent meddelte, at de er på vej med Firefox OS, og i forvejen har både LG, Huawei, Alcatel og ZTE meddelt deres støtte til platformen. Sony regner dog først med at være klar næste år, og når det sker, bliver det ganske nyt for Sony, der de senere år har satset hele butikken på Googles Android-system

Firefox-folkene står rundt omkring og fremviser den nye dreng i klassen, og selv om der bestemt ikke er mange af dem, tiltrækker de sig opmærksomhed fra rigtigt mange forbipasserende. Selv om de mobiler med Firefox OS, der fremvises, på ingen måde er interessante rent teknisk, er der alligevel kø ved herlighederne, og platformen har vist sig at blive større samtaleemne, end den indtil videre berettiger til.

Den danske chef for browserproducenten Opera, Lars Boilesen, erklærer sig over for B.dk som en af projektets fans, selv om han står bag en konkurrerende browser.

»Det handler om at bryde siloerne ned, og slippe nettet fri,« sagde han, da B.dk mandag lagde vejen forbi.

Total kontrol - og ny frihed

Mens Apple, Google og tildels også Microsoft i dag nyder en ganske særlig position som udbyder af de stort sælgende platforme iOS, Android og Windows Phone 8, tænker de færreste brugere over, at softwareproducenterne dermed også sidder på hele kæden mellem den enkelte softwareproducent og så ham, der ender med at downloade appen. Det er en kæde, der betyder total kontrol - især med omsætningen, som producenterne må aflevere en bid af den til den butik, der sælger appen, fx Apples App store.

Her er Firefox OS relevant, fordi systemet så at sige henter alt fra nettet, og en app på Firefox OS er således ikke noget man henter, men derimod en del af en webside, der er skabt i det universelle websprog, HMTL5. Det er godt nyt for softwareproducenterne, fordi de med webbaserede styresystemer som fx Firefox OS ikke behøver at være afhængige af Apple og de andre, men blot kan lave apps, der virker direkte fra nettet.

Spændende men simpelt

B.dk fik en grundig demonstration af platformen og kan melde om, at Firefox OS bestemt ser spændende ud, men på nuværende tidspunkt er langt fra at kunne hamle op med den oplevelse man får på en high-end-smartphone. Mozilla forklarer selv, at telefonerne fortrinsvis er tænkt til lande, hvor de såkalte featurephones - »almindelige« mobiltelefoner - fortsat er relevante, og hvor brugerne endnu ikke efterspørger smarpthones i samme grad.

Firefox OS minder en del om Android og er forbløffende hurtigt, men også meget simpelt endnu. Til gengæld bemærker man stort set ikke, at apps ikke ligger på mobilerne, men derimod kommer fra nettet - men eftersom at hele systemet er nyt, kan det være svært at sammenligne direkte med noget, man kender.

Vi tjekkede Firefox ud på en Alcatel-mobil, og det er helt usandsynligt, at den vinder større indpas i det iPhone-glade Danmark. Dertil er den for billig og simpel og ligner foreløbig lidt en legetøjsmobil. Men Firefox-folkene betonede også, at den slet ikke er beregnet til teknisk avancerede markeder - endnu. For det kan sagtens komme senere, lyder forklaringen.

Kendt stof

Til gengæld var det ganske overraskende, at systemet kørte helt fejlfrit og meget smidigt, selv om der blot var tale om en meget basisagtig mobiltelefon. Der er tydeligt, at folkene bag Firefox OS har skævet til de ting, vi allerede kender - og systemet byder således ikke på noget helt nyt, som tilfældet fx var med det særegent designede Windows Phone 7, da det kom på markedet for et par år siden.

Foreløbig er der absolut intet nyt om en lancering i vores del af verden, men to af de operatører, der bakker op om smartphonen, er den virksomhed, der ejer teleselskabet 3, samt norske Telenor.

Berlingske dækker Mobile World Congress i Barcelona, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital. Berlingske er inviteret til Barcelona af Telia.