Stor opdatering til Windows 8 på vej

Windows Blue retter op på mange begræsninger i Windows 8, som ikke sælger så godt, men den omdiskuterede startskærm består uændret.

Den kommende, store opdatering af Windows 8 gør det bl.a. muligt at tilpasse den omdiskuterede startskærm mere efter egen smag, f.eks. i farvevalget. Foto: Windowsmania.pl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lækket opdatering til Windows 8 viser, at den amerikanske softwaregigant Microsoft arbejder på at rette op på det nye styresystems begrænsninger.

Windows Blue er det interne kodenavn for den nye udgave, som det amerikanske IT-netsted The Verge har fået fingrene i. Og der er tale om en stor overhaling af Windows 8, som kom i oktober 2012 og har fået en del kritik for at være forvirrende at bruge, fordi det kombinerer to verdener: det klassiske Windows-skrivebord og den brugerflade, som mange kender fra mobilverdenen med farvede, interaktive ikoner.

Premiere på Internet Explorer 11

Windows 8 har da også været plaget af dårligt salg, selv om det følger med samtlige nye PCer, der sælges. Salget halter langt efter den udskældte Windows Vista-udgave, der af mange betegnes som en katastrofe.

Windows Blue er ikke en ny udgave af Windows men en stor opdatering til Windows 8. Den ventes at være klar senere i år, men en første prøveversion er formodentlig færdig om nogle få måneder.

Windows Blue vil få noget mindre interaktive fliser på den omdiskuterede og udskældte nye brugerflade, Metro, som får PCen til at ligne mobiltelefonens brugerflade. Samtidig vil man kunne hægte flere programmer op, så man kan se dem samtidig, hvor Windows 8-konceptet ellers byder, at de fylder hele skærmen og ikke forstyrres af knapper, ikoner og rullegardinmenuer. Samtidig får en ny Internet Explorer 11 premiere, uden at det dog endnu står klart, hvilke forbedringer den rummer i forhold til version 10, som fulgte med Windows 8 ved premieren, og som er på vej til Windows 7-brugere, der ikke har det ekstra lag, som Metro-brugerfladen lægger hen over det klassiske skrivebord. Desuden får man større mulighed for at indstille udseendet af Windows efter sin egen smag.

Snapfunktion udvides

Med Windows Blue kan man - ligesom i Windows 7 - trække to vinduer ud til hver sin side af skærmen, hvorefter de fylder præcis hver sin halvdel af skærmen. Det har ikke hidtil kunnet fungere i Metro-brugerfladen af Windows 8, hvor småprogrammer/apps kun kunne placeres, så det ene fyldte en tredjedel og det andet to tredjedele af skærmen. Microsoft vil også gøre det muligt at lade fire småprogrammer snappe skærmen fuld, så man har flere ting til rådighed samtidig.

Man vil samtidig kunne ændre på, hvilke apps der er standardprogrammer, altså hvad der skal åbnes som standard i hvilket program, ligesom man vil kunne ændre yderligere på størrelsen af knapperne.


Bedre fingerbetjening

De, der anvender fingrene til at betjene Windows, vil få flere muligheder i Windows Blue. På startskærmen kan man trække opad fra bunden af skærmen for at få en liste over alle småprogrammer, og på det klassiske skrivebord kan man ved at trække opad eller nedad få adgang til en app med flere indstillinger.

Microsoft har tidligere talt om, at man i stedet for store nye udgaver af Windows efter en årrække vil gå over til at lave større, årlige opgraderinger af styresystemet, der anslået ligger på omkring 90 procent af verdens PCer.

Se Windowsmania.pls syv minutters demonstration af Windows Blue (på polsk): http://www.youtube.com/watch?v=-OPCW6ozaM0&feature=player_embedded