Stoffet »X« kan løse store klimaproblemer i landbruget

Danske forskere er tæt på at løse et af landbrugets store klimaproblemer – malkekøers udledning af metangas. Forskere har nemlig fundet et stof, indtil videre kaldet »X«, der med stor sandsynlighed kan løse problemet. Det kom frem ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning, og er derfor også et stort skridt for Arlas klimaplan.

De mange køer udleder metan – 25 gange stærkere end CO2, og nu er der potientiale for, at forskerne kan eliminere den skadelige drivhusgas med det nye, hemmeligholdte stof »X«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danske forskere er nu tæt på at løse et af landbrugets største klimaproblemer.

Det skriver Jyllands-Posten.

For malkekøer prutter og bøvser, og de mange køer udleder metan – 25 gange stærkere end CO2. Men nu er der potientiale for, at forskerne kan eliminere den skadelige drivhusgas med det nye, hemmeligholdte stof »X«. Et produkt, de har ambitioner om at patentere. Det kom frem ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.

»Vi har i laboratorieforsøg på Københavns Universitet vist, at når vi tilfører fodermidlerne dette stof, er der bare ingen – ingen – udledning af metan. På Aarhus Universitet fortsætter vi nu forsøgene med levende køer,« fortæller Mette Olaf Nielsen, professor ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag stoffet »X«.

Stoffet vil blive tilsat i afmålte doser i vitamin- og mineralblandinger, som blandes i foderet.

Mette Olaf Nielsen fortæller til avisen, at der allerede næste år eller i 2021 forventes at komme et produkt, der kan reducere køernes udledning af metan med 32 procent.

Stoffet »X« vækker begestring hos Jan Toft Nørgaard, bestyrelsesformand i Arla Foods. Virksomheden offentliggjorde tidligere i år en klimaplan om at reducere drivhusgasser pr. produceret liter mælk med 30 procent inden 2030 og udrydde metan fra køerne i 2050.

»De nye resultater kan være et stort skridt på vejen mod at nå målene i vores klimaplan,« siger han til Jyllands-Posten.