Største soludbrud i otte år

Enormt soludbrud skabte polarlys herhjemme og fik adskillige flyselskaber til at ændre rute af frygt for strålefaren.

Foto: HO

Solens aktivitet er i øjeblikket kraftigt stigende. Det kulminerede i weekenden i det voldsomste soludbrud i mere end otte år.

En voldsom eksplosion i Solens ydre sendte superophedede gasser og ladede partikler ud i rummet med lynets hast, og tirsdag eftermiddag og aften ramte partiklerne Jordens atmosfære som en såkaldt magnetisk storm.

På nordlige breddegrader, i f.eks. Island og Grønland, gav det sig udtryk i usædvanligt spektakulært nordlys, men også herhjemme kunne man i områder uden for byernes lys og med frit kig mod nord nyde det farverige syn på nattehimlen.

Der er endnu ingen meldinger om, at de energirige kosmiske partikler har skabt forstyrrelser i elektronikken på f.eks. kommunikationssatellitter.

Men adskillige flyselskaber valgte tirsdag at ændre planlagte ruter over Nordpolen i en mere sydlig retning. Det skyldes bl.a. frygten for den kraftige stråling, der kan være potentielt sundhedsskadelig for passagerer og flypersonale.

Ifølge Wall Street Journal har de to store amerikanske flyselskaber Delta og United-Continental således ændret ruteplanen for flyafgange fra Detroit til Shanghai, Hongkong og Seoul samt mellem Washington og Dubai. I alle tilfælde drejer det sig om ruter, der normalt fører flyene over Nordpolen, hvor strålingen er kraftigst.

Ifølge det amerikanske hav.- og atmosfærecenter NOAA var der tale om det største soludbrud siden oktober 2003, men solstormen har nu lagt sig.

Det kraftige udbrud kan imidlertid være et varsel om endnu kraftigere udbrud i det kommende år eller to. Efter en usædvanlig lang periode i næsten passivitet - det vil sige stort set uden dannelse af pletter på Solens overflade - er vores lokale stjerne i disse måneder i kraftigt tiltagende aktivitet.

Mange forskere mener, at aktiviteten vil kulminere i efteråret 2013 for derefter atter af aftage.

Solens aktivitet bevæger sig i en cyklus på cirka 11 år, hvorunder den går fra dannelse af ingen eller få solpletter, op til kraftig aktivitet med mange pletter og ned til en næsten passiv tilstand igen ved afslutningen af cyklussen.

En høj solaktivitet menes at have en lille, men dog målbar positiv effekt på Jordens middeltemperaturer.

Ifølge DMI kan et nyt soludbrud i de nærmeste dage eller uger ikke afvises. Der går imidlertid mellem 48 og 96 timer fra starten af et udbrud, til en solstorm rammer Jordens atmosfære og beskyttende magnetfelt.