Største PC-tilbagegang i 20 år

Salget af bærbare og stationære PCer styrtdykker. Microsofts nye Windows 8-styresystem får en stor del af skylden, mens pengene strømmer mod tavle-PCer og smartphonetelefoner. Også Apple er ramt.

Salget af PCer går overraskende voldsomt tilbage i årets første tre måneder. Microsofts nye Windows 8-styresystem får en del af skylden, fordi folk misforstår det. Arkivfoto: Bobby Yip, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2013 indledtes med det største fald i salget af PCer, siden man i 1994 begyndte at gøre det op, og det er især Microsofts nye Windows 8-styresystem, som har floppet og måske ligefrem skræmt kunderne fra at købe nyt.

14 procent færre PCer blev der solgt i januar-marts, viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. I stedet fortsætter folk med at bruge pengene på at købe nye, smartere og dyrere mobiltelefoner samt tavlecomputere, som i nogen grad kan udføre de mindre opgaver, som man kan klare på den traditionelle PC, særligt når man kobler et tastatur på.

Dobbelt så stort fald som ventet

76,3 millioner PCer blev der på verdensplan solgt i årets tre første måneder. Faldet på 14 procent er dobbelt så højt, som IDC havde forventet, og det er fjerde kvartal i træk, hvor PC-salget går tilbage. IDCs konkurrent, Gartner, har opgjort faldet til 11 procent. Begge firmaer måler, hvad der skibes af fra fabrikkerne, og dermed ikke det faktiske salg fra butikkerne.

Både IDC og Gartner ser de helt små mini-PCer, som nu efterhånden er svære at få øje på på hylderne, som en del af årsagen til det store fald. Mini-PCerne holdt i en lang periode PC-salget oppe, men nu har tavle-PCerne taget over, selv i udviklingslandene, hvor PCer ellers ikke er så udbredte.

Windows 8 skræmmer folk væk

Microsofts nye styresystem, Windows 8, som blev lanceret i oktober 2012, var set som den store redningsplanke. Det skulle indbyde flere til at købe en bærbar eller stationær computer, men der synes at være sket det stik modsatte.

»Folk tror, at de skal have berøringsfølsomt udstyr, og så ser de på priserne på dette udstyr, og de ligger langt højere, end de havde forestillet sig, og så siger de: Jeg tror, at jeg venter. Desværre står det nu klart, at Windows 8-lanceringen ikke blot har fejlet med at sikre en positiv fremgang for PC-markedet, faktisk ser den ud til at have sagnet farten på markedet,« siger Bob O'Donnell, analytiker hos IDC.

Windows 8 har også været kritiseret for at være for svært at tilgå, fordi det blander det klassiske Windows med skrivebordet med Windows Phone-systemets farvede, interaktive fliser og apps/småprogrammer, samtidig med at den velkendte Start-knap er forsvundet. Salget ligger da også bagefter tidligere Windows-udgaver på samme tidspunkt.

Også Apple ramt

Også Apple rammes af skiftet fra PCer til tavle-PCer. Dets amerikanske PC-salg faldt med 7,5 procent i første kvartal, men Apple fastholder sin stilling som tredjestørst i USA efter amerikanske Hewlett-Packard (HP) og Dell og har faktisk opnået en større markedsandel.

Det er trods en tilbagegang på hele 24 procent ifølge IDCs tal fortsat HP, der sidder på tronen som PC-kongen, med en global markedsandel på 15,7 procent, men HPs position er i stigende grad truet af kinesiske Lenovo, som er nummer to med en markedsandel på 15,3 procent. Lenovo købte i 2005 hele IBMs PC-produktion med ThinkPad-mærket som det kendteste og har siden gjort det godt. I Gartners opgørelse ligger de to endnu tættere på hinanden: HP med 14,8 procent, Lenovo med 14,7 procent.

Amerikanske Dell er nummer tre, taiwanske Acer nummer fire og ligeledes taiwanske Asus nummer fem.