Større pres på mobilpriserne i mellemklassen

Nokia vil kæmpe sig nedad i prislejet med sine nye Android-telefoner, som trækker Lumia-telefonerne med sig. Samtidig arbejder Firefox-telefonerne sig opad - men gør også klar til en telefon til blot 135 kroner.

Firefox OS er et selvstændigt styresystem, som breder sig på flere telefoner og sælger i udviklingslandene. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: 135 kroner. Mere behøver en smartphonetelefon ikke at koste - andre steder i verden.

Mozilla, som står bag Firefox-internetprogrammet, har sammen med den kinesiske chipproducent Speadtrum lavet den første mobiltelefon med Firefox-styresystemet, Firefox OS, til en pris, der vil ligge på 25 dollars eller 135 kroner.

Telefonen er målrettet udviklingslande og skal gøre det muligt for endnu flere at komme på nettet, men Firefox OS har allerede fået fint fat i mobilmarkedet i flere sydamerikanske og asiatiske lande som et alternativ til de almindelige mobiltelefoner uden mange funktioner, som ellers er standard.

Huaweis første Firefox-telefon

Firefox OS blev præsenteret på de første mobiltelefoner på sidste års Mobile World Congress, verdens største mobilmesse i Barcelona i det nordøstlige Spanien. Siden er bl.a. sydkoreanske LG gået med på vognen og har produceret en Firefox-telefon, og tre af de større teleselskaber, heriblandt Telenor, har taget Firefox-telefonerne ind i sortimentet i udviklingslandene.

Men Firefox OS forsøger også at arbejde sig op i mellemprislejet for smartphonetelefoner og altså indtage de lidt dyrere af slagsen. Det sker med en række nye telefoner fra de kinesiske mobilgiganter Huawei og ZTE . Den fire tommer store Y300 er den første Firefox-telefon fra Huawei, som dog endnu ikke har sat prisseddel på den.

Nokia arbejder sig nedad

Samtidig arbejder finske Nokia sig nu nedad i prislejet og præsenterede mandag morgen sine første tre mobiltelefoner med Googles mobilstyresystem Android, selv om Nokia hidtil har satset benhårdt på alene Windows Phone. Nokias topchef, Stephen Elop, slog samtidig fast, at Android-telefonerne i Nokia X-serien altid vil ligge prismæssigt under Windows-telefonerne i Nokia Lumia-serien, og at begge serier vil arbejde sig nedad i priserne for derved at blive mere attraktive i forhold til konkurrenterne Samsung og Apple, som har lagt sig i den høje ende af prisskalaen. Nokias X-telefoner, som kommer omkring april, vil koste 89, 99 og 109 euro - altså en hel del mere end »25-dollarmobilen«.

Nokia fortsætter dog med at producere de helt billige mobiltelefoner for at opfylde sin mission om at bringe en milliard flere i verden til deres første kontakt med Internet.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.