Støj kan give hjertetilfælde

Ny rapport viser, at støj døgnet rundt er skadeligt.

Foto: Jan Jørgensen/ Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvis vi er omgivet af støj i længere tid, kan det føre til hjertesygdomme.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har gennemført en undersøgelse af 101.000 englændere, der døde af hjertesygsomme i 2006. 3.030 af disse, eller omtrent tre procent, døde ifølge rapporten, fordi de blev udsat for vedvarende støj. Herunder også støj fra trafik i dagtimerne. Det skriver the Guardian.

Forskerne sammenholdt oplysninger om støjniveauet i patienternes husstande med deres hjertelidelser. Statistik fra byer i Europa, hvor trafikstøjen er værst, blev også taget med i beregning.

Natlig ro vigtig

Ifølge WHO kan det medføre hjerte-karsygdomme, hvis man konstant udsættes for mere end 50 decibel (dB) eller mere, mens man sover. Det er, hvad der svarer til let trafik.

Hvis larmen ligger på 42 dB, kan det give søvnbesvær, og helt ned til 35 dB, eller hvad der svarer til hvisken, kan også føre til generel irritation.

Forskning over de seneste år har vist, at støj øger antallet af stresshormoner, som cortisol, adrenalin og noradrenalin. Selv mens vi sover.

Jo længere disse hormoner forbliver i blodet, des højere risiko er der for, at det forårsager livstruende fysiske problemer, som hjertetilfælde, forhøjet blodtryk eller problemer med immunforsvaret.