Stephen Hawking advarer: Kunstig intelligens kan udrydde os

Den verdensberømte britiske fysiker, Stephen Hawking, frygter, at intelligente maskiner kan blive menneskehedens dødsdom.

Stephen Hawking under computerchipgiganten Intels demonstration af sit nye og stærkt avancerede kommunikationssystem, der anvender en form for kunstig intelligens. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intelligente maskiner kan komme til at udgøre en trussel mod hele menneskehedens eksistens.

Det mener den fremtrædende britiske teoretiske fysiker Stephen Hawking,

»Udviklingen af sand kunstig intelligens kan betyde enden for den menneskelige race,« siger han i et interview med BBC.

Hans advarsel kommer i forbindelse med en større opgradering af det avancerede system, han som helt lam kørestolsbruger anvender til at kommunikere og "tale" med ved hjælp af en syntetisk stemme.

Systemet, der bl.a. er udviklet af computerchipgiganten Intel, rummer en begyndende form for kunstig intelligens.

Bl.a. forsøger det at lære, hvordan professoren tænker, og på den baggrund kommer det med forslag til hvilke ord og sætninger, han kunne tænkes at bruge.

Den 72-årige professor, der bl.a. anses som en af verdens førende eksperter i universets sorte huller, anerkender, at de første skridt på vejen mod sand kunstig intelligens er meget brugbare for mennesker.

Men på længere sigt frygter han, at vi - eller det - kommer til at skabe noget, der kan matche eller endog overgå, hvad mennesker er i stand til.

»Det vil begynde at gå sine egne veje og redesigne sig selv med stadig stigende hast. Mennesker, der er begrænset af den biologiske evolution, vil ikke være i stand til at konkurrere og vil blive overgået,« fortsætter han i sin pessimistiske spådom.

Læs også: Ny Hawking-teori chokerer forskere

Stephen Hawking får opbakning til sit synspunkt fra andre fremtædende sider.

Bl.a. har mangemilliardæren Elon Musk, der står bag ehandelstjenesten PayPal, elbilen Tesla og rumfartsvirksomheden SpaceX, udtalt, at kunstig intelligens er »vores største eksistentielle trussel.«

BBC har dog også talt med andre og mere optimistiske ekspertkilder, herunder opfinderen af det kunstige intelligens-program Cleverbot, Rollo Carpenter.

»Jeg tror, at vi kan kontrollere teknologien i en rum tid fremover, og vi vil komme til at anerkende dens potentiale til at løse mange verdensproblemer,« siger han om kunstig intelligens.

Læs også: Hawkings liv bliver til film

Professor Hawkings understreger i øvrigt, at han er meget glad for sin system-opgradering, der giver ham håb om at kunne komme til at tale væsentligt hurtigere.

Han har dog intet ønske om at ændre på den velkendte syntetiske stemme, der kommer ud af højttalerne, når han kommunikerer.

»Den er blevet mit varemærke, og jeg har intet ønske om at bytte den til en mere naturlig stemme med britisk accent,« siger han.