Stenalderfolk sover som sten

Oprindelige folk uden adgang til strøm og medier sover ikke bare bedre, end vi gør med vores kunstige lys og elektroniske skærme. De sover, meget overraskende, også kortere. Få forklaringen her.

Modelfoto: Sisse Stroyer Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårlig søvn er informationsalderens svøbe. Hver tiende dansker har alvorlige søvnproblemer, og nutidens danske unge sover mindre end nogensinde før.

Traditionelt har vi skudt en stor del af skylden på vores moderne livsførelse med elektrisk lys, internet og fristende elektroniske skærme, som holder os vågne til langt ud på de mørke timer. Underforstået at vores forfædre sov meget længere i gamle dage, da der hverken var strøm, fjernsyn eller wi-fi.

Men den opfattelse bør vi efter alt at dømme revurdere kraftigt.

Et nyt og opsigtsvækkende forskningsresultat viser, at oprindelige naturfolk, som er berøvet al moderne teknologi, sover i kortere tid om natten, end vi typisk gør her i vores vestlige civilisation. I gennemsnit seks timer og 25 minutter om natten for at være præcis.

Det er over 20 minutter mindre, end den typiske voksne dansker er i drømmeland.

Amerikanske søvnforskere drog på jagt efter mennesker med nogenlunde det samme naturlige søvnmønster, som oldtidsmennesker må formodes at have haft for mindst 10.000 år siden.

Valget faldt på Sadsa-stammen i Tanzania, San-stammen i Namibia og Tsimane-folket i Bolivia – alle sammen mennesker, der lever komplet afskåret fra teknologi, der kan forstyrre nattesøvnen. Bortset fra bålet i hytten.

I disse samfund udstyrede de snesevis af voksne med et særligt smartwatch, som i detaljer overvåger søvnen og søvnrytmen hos den enkelte.

Overvågningen afslørede ikke bare, at naturfolkene sover i forbavsende kort tid. Lige så overraskende var det, at deres søvnrytme er langt mindre bestemt af dagslyset, end man havde antaget.

Typisk falder de i søvn godt tre timer efter solnedgang og vågner oftest i god tid før solopgang.

Kulde-klokken

Til gengæld synes lufttemperaturen at spille en afgørende rolle for længden af deres nattesøvn.

»Det, vi så, var meget påfaldende – at søvnen indtræffer, når temperaturen falder, og når temperaturen rammer lavpunktet, så vågner de. Det er temmelig overraskende,« siger forskningsartiklens hovedforfatter, Jerome Siegel fra University of California, til BBC.

Endelig afslørede interviews via tolk med naturfolkene, at så godt som ingen af dem lider af søvnløshed, og at de praktisk taget aldrig beklager sig over træthed eller tager sig en »morfar« i løbet af dagen.

En af Danmarks førende søvnforskere, professor og overlæge på Glostrup Hospital, Poul Jennum, finder forskningsresultatet »yderst spændende«.

»Det er en meget interessant form for biologi, der må gøre sig gældende her. Gennem naturlig selektion har de sandsynligvis udviklet en evne til at afspille deres søvnproces meget intensivt. Hvis der er koldt om natten, er de nødt til at komme op tidligt om morgenen, og på den måde har de vænnet sig til mindre søvn, end vi har brug for i vores opvarmede huse i Vesten,« siger han. Samtidig understreger professoren, at danskernes ofte dårlige søvnoplevelser formentligt hænger lige så meget sammen med forskydninger i døgnrytmen som med for lidt søvn.

»En lang række undersøgelser viser, at skubber man tidspunktet for, hvordan man lever, herunder fødeindtagelsen, så har det store konsekvenser for sundheden, herunder overvægt,« forklarer han.

Det amerikanske forskningsresultat er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.