Staten strammer hullet IT-sikkerhed

Medarbejderne skal ikke kunne installere egne programmer på computeren, og myndigheders net skal skilles ad, så hackere ikke får lov at brede sig.

Rigsrevisor Lone Strøm er foreløbig tilfreds med tiltagene for at lukke hackerhuller hos ministerier og myndigheder. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En større opstramning af statens IT-sikkerhed er på vej oven på Rigsrevisionens og statsrevisorernes nylige kritik af, at store offentlige myndigheder ligger åbne for hackerangreb.

Rigsrevisionens undersøgelse i oktober viste, at en række ministerier og styrelser ikke havde spærret ordentligt for, at hackere kunne få adgang til følsomme statslige data, og at mange ikke havde opdateret deres software til nyeste udgave for derigennem at lukke kendte sikkerhedshuller.

Nu har Klima-, energi- og bygningsministeriet samt Finansministeriet meldt tilbage, at der er kommet skred i sagerne. De var to af de myndigheder, som fik kritik af Rigsrevisionen.

Standard-PCer på vej

Finansministeriet vil nu bl.a. indføre en standardiseret PC, så man sikrer sig mod, at folk henter og installerer egen software, og at visse PCer ikke bliver ordentligt opdateret. Samtidig skal Center for Cybersikkerhed, som sorterer under Forsvarets Efterretningstjeneste, vejlede om, hvordan man sikrer sig mod hackerangreb.

Finansministeriet, der har det afgørende ord i pengesager, vil samtidig ændre den aftale, som omkring 80 ministerier og styrelser har med det fælles Statens IT, så man skiller mange net ad. Det skal forhindre, at hackere kan trænge ind ét sted og arbejde sig videre til andre statsinstanser.

Rigsrevisionen agter at følge tæt med i, hvad der sker.