Start-knap retur til Windows 8

Microsoft forsøger at rette ind efter kritikken af det nye design, men det bliver alligevel ikke som i gamle dage.

Start-knappen kommer tilbage til Windows 8 men vil ikke virke, som man kender den fra tidligere. Illustration: MIcrosoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Softwaregiganten Microsoft overgiver sig, og Start-knappen vender nu tilbage til det nye Windows 8 i forsøget på at banke salgstallene op. Men det bliver ikke helt, som man har været vant til.

Microsoft har bekræftet, at den kommende store opdatering, Windows 8.1, vil betyde, at Start-knappen kommer tilbage, som den har været det, siden Windows 95 kom frem. Men det bliver ikke med samme funktionalitet som tidligere. I stedet vil den bringe brugeren hen til den nye grafiske brugerflade med farvede, interaktive fliser. Start-knappen vil hele tiden være synlig, når man bruger det klassiske Skrivebord og vil ellers dukke op, når man fører musen ned i venstre hjørne af skærmen. Til gengæld vil man kunne vælge at starte på det gamle skrivebord, hvis man ikke ønsker at se de farvede fliser.

Flere farver og levende baggrunde

Windows 8.1 er den første store opdatering af Windows 8. Windows 8.1 vil blive vist på Microsofts udviklerkonference, Build, den 26. juni og vil kunne hentes som en ufærdig prøveudgave, men vil først være klar til alle Windows 8-brugere til efteråret. Opdateringen vil være gratis.

Den britiske finansavis Financial Times beskrev for nylig Start-knappens tilbagekomst som »den mest fremtrædende indrømmelse af fejl for et nyt massemarkedprodukt til privatkunder, siden Coca Colas New Coke-fiasko for næsten 30 år siden«, hvor den kendte opskrift på Colaen blev ændret.

Selve startskærmen kan man nu vælge flere farver til som baggrund, og man kan også sætte levende billeder ind som baggrund, ganske som det blev indført i Windows Vista, som imidlertid var ved at lægge PCerne ned, fordi det var så tungt et styresystem. Selve fliserne kan nu også ændres til flere størrelser end blot stor eller lille, og man kan markere flere fliser ad gangen og ændre eller slette dem.

Søgning omfatter nu også nettet

Microsoft bygger også sin søgemaskine Bing ind, så man kan lave en global søgning, som også kikker på nettet, ud over blandt installerede apps/småprogrammer, filer, Skydrive-netlageret m.m.

Der kommer også en række forbedringer til de apps, som følger med Windows 8 som standard. Blandt andet er Foto-programmet blevet opdateret, og Musik-programmet er blevet helt redesignet.

Man vil kunne gemme filer direkte på Skydrive, hvor man også kan give andre adgang til dem. Filerne vil også være tilgængelige på computeren, selv om man ikke har internetforbindelse.

Internet Explorer ændres, så man altid kan få vist adresselinien, og man kan have et ubegrænset antal faneblade åbent samtidig.

Ringe salg på grund af problemer

Windows 8 har ikke solgt så godt, som man ventede, og i årets første tre måneder dykkede PC-salget til det laveste i 20 år, hvilket rammer Microsoft hårdt, eftersom det store flertal af nye PCer leveres med Windows installeret fra fabrikken.

Der har blandt andet været en del kritik af måden, som den grafiske startskærm med farvede ikoner spiller sammen med det traditionelle Windows-skrivebord på, og mange har været forvirrede over, hvor de skulle finde hvad. Analysehuset IDC har direkte givet Windows 8-designet skylden for det faldende PC-salg.

Windows 8 kom i oktober 2012