Stædige beboere fik hængt mobilmast op i vindmølle

Det er slut med at skulle stå udenfor og ringe og nærmest have internetforbindelser med håndsving, efter at stædige beboere fandt på en utraditionel løsning og selv skød penge i den.

Der er langt ned - eller højt op. Men netop fordi mobiludstyret på Asnæs nu hænger 70 meter over jorden, er der kommet ordentlig mobil- og dermed internetdækning i hele området. Det kan måske også trække flere beboere og virksomheder til området. Foto: Christian Lerche-Lerchenborg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irritationen over at skulle stå udenfor i regnvejr for at kunne telefonere og højst kunne få en internetforbindelse med en hastighed, der ikke var stort hurtigere, end dengang man selv ringede op gennem et modem, har ført til en af Danmarks særeste løsninger på dårlig mobil- og bredbåndsdækning: En mobilmast, som er hængt op i en vindmølle.

En gruppe stædige beboere på Asnæs ved Kalundborg har sikret sig selv ordentlig kontakt med omverdenen, samtidig med at de på fire timer sikrede et af de store teleselskaber et salg, der slog, hvad den største butik i København kunne klare på en hel dag.

»Helt fantastisk«

»Hvis man tænker lidt kreativt, kan masser af ting lade sig gøre. For os er det helt fantastisk. Nu har jeg 4G-forbindelse og en hastighed på op til 42 megabit i sekundet uden andet end min router. Før kunne min forbindelse dårligt trække to megabit og var meget ustabil, og folk måtte mange steder stå uden for deres hus - uanset vejret - for at kunne ringe,« forklarer Jes Jessen, asnæsbo og initiativtager til vindmølleløsningen, til Berlingske.

Det er nu kun halvanden måned siden, at den utraditionelle mobilmast blev taget i brug. Det skete ved et arrangement 28. februar, hvor teleselskabet »3« solgte 125 abonnementer og dermed slog sit eget flagskib, »3-huset« i København, som på en hel dag kun rundede omkring 50 abonnementer.

Jes Jessen og hans kone flyttede til Asnæs fra Nordsjælland i 2011 og bestilte - »måske lidt naivt« - en 10-megabit internetforbindelse fra TDC. Men i bedste fald nåede den op på 1,9 megabit, og TDC kunne trods omfattende kontakt ikke gøre det bedre.

Regning: 30.000 kroner pr. husstand

Under et indkøb hos en lokal producent af økologisk oksekød på gården Mineslund fandt Jes Jessen ud af, at han ikke var ene om problemet. Det tog en evighed at få dankorttransaktionen gennemført, og Mineslund havde oven i købet tilbudt at betale for at få lagt fiberforbindelser ud, men hverken det lokale elselskab SEAS eller TDC var med på ideen.

Jes Jessen fik nu kontakt med den lokale aktionsgruppe Udvikling Nordvest, som bestyrer EUs landdistriktsmidler og fandt ud af, at der faktisk kunne gives tilskud til bredbåndsforbindelser.

Asnæs Borger- og Kulturforening blev stiftet og fik snart 80 husstande med. Men etableringsomkostningerne var tårnhøje. Det ville koste godt 30.000 kroner pr. husstand i egenbetaling. En jysk leverandør kom med et tilbud, der ifølge Jes Jessen barberede 1,8 millioner af regningen i forhold til, hvad SEAS havde regnet sig frem til, hvis ledningerne kunne pløjes ned med en grenplov.

Lynhurtig reaktion fra »3«

Da SEAS i december 2012 meddelte, at man først kunne påtage sig opgaven i 2014, tog beboerne i stedet kontakt til tre teleselskaber.

»De eneste, der svarede tilbage - og inden for ti minutter - var »3«, og to uger senere mødtes vi med deres ledelse,« fortæller Jes Jessen.

Godset Lerchenborg var ved at få opført en vindmøllepark med seks store 80 meter høje havvindmøller, og vindmølleproducenten Siemens ville efter lang betænkningstid på et halvt år gerne sætte mobiludstyret op, men det skulle være inden i møllen og ville koste en kvart million kroner.

»I stedet aftalte vi med »3«, at det kunne monteres udenpå, og det lykkedes. Nu er mobiludstyret hægtet på med spændbånd i 70 meters højde. Forinden lavede vi flyveblade og kørte rundt til alle husstande i området. Folk ville gerne betale hver 3.000 kroner for at få ordentlige forbindelser, så vi betalte en kvart million, fik en kvart million fra udviklingsmidlerne, og »3« investerede resten. Nu rækker forbindelsen så til Slagelse og Storebælt og - den anden vej - til Samsø. Så hele Asnæs og baglandet ned mod Korsør er rigtigt godt dækket, og »3« har justeret sine antenner i Kalundborg, så den samlede trafik er steget kraftigt,« siger Jes Jessen.

Kræver stædighed og tålmodighed

For ham beviser det, at »der er masser af muligheder for relativt små midler for at udvikle landdistrikterne«.

»Men det kræver en god portion stædighed og især en god portion tålmodighed. For det kan tage seks-otte måneder at få udbetalt støttemidlerne, og man kan først få dem, når fakturaen er betalt. Er man en forening, kan det være rigtigt vanskeligt at få mellemfinansiering, for de færreste foreninger er velhavende. Dette kan udmærket udbredes til andre landdistrikter, og jeg er da også blevet kontaktet af andre. Men der nogle tilskud til, før det kan lade sig gøre, for selvfølgelig kan man ikke bruge alle EU-midlerne på mobilt bredbånd. Borgerne vil imidlertid gerne yde noget og er måske her på landet mere parate til selv at yde i forhold til folk i byerne. Men det burde gør det lettere for politikerne at stille nogle midler til rådighed,« siger Jes Jessen fra sin telefon, som hverken falder ud eller tvinger ham udenfor længere.